Heb jij ook een goed idee?

BAR BAREFOOT

‘Vijfdaagse huiskamer groot succes’. Zo opende het Haarlem Dagsblad op 7 januari hun verslag over Bar Barefoot. Initiatiefnemer Sam Lochs was minstens zo enthousiast. Pop-up Bar Barefoot, dé bar waar kunst en cultuur voor jongeren door jongeren centraal stond, was van 2 t/m 6 januari open in de Muzenzaal van de Egelantier.

De 18-jarige Sam
Het brein achter de bar is Sam Lochs, een 18-jarige scholier van het ECL. Zij vond dat Haarlem een relaxte plek miste waar (alternatieve) jongeren bij elkaar konden komen. Ze kon wachten tot het er kwam OF het zelf organiseren. Gelukkig koos ze voor het laatste, want aan het aantal bezoekers te merken was zij niet de enige die daar behoefte aan had. Onder begeleiding van STAD werkte zij de afgelopen maanden met heel veel plezier aan het opzetten en uitvoeren van de blotevoetenbar. Sam zelf houdt namelijk onwijs van dansen op blote voeten. Daarnaast creëren de blote voeten (of sokken) een geaard gevoel waarin iedereen gelijk is en helemaal zichzelf mag zijn.

De Egelantier
Het idee was er, nu nog de locatie. Sam had haar oog al gauw laten vallen op de Egelantier. Het oude vrouwenziekenhuis dat tot voor kort een cultuurcentrum voor Haarlem was. Door een pitch bij de gemeente waren ook zij aan boord en kreeg de bar de Muzenzaal toegewezen. Met (behoorlijk) wat hulp van sponsoren Snuffelmug, Mooizooi, Maas Licht&Geluid, de fantastische subsidie van IBG en de  de jongeren die hun kunst aan de wanden hadden opgehangen veranderde de lege, kale zaal in de gezelligste huiskamerbar van Haarlem. Klaar om de week in stijl te beginnen.

Goede voornemens, films en spelletjes
De tapijten op de grond, de bar gevuld en de Bar Barefoot playlist ingeplugd: klaar voor de eerste bezoekers. 2 januari nodigden we sprekers Eva Land en Sharona Badloe uit. Eva sprak over hoe we in het nieuwe jaar beter voor onze aarde kunnen zorgen en Sharona sprak over feminisme en gelijkheid. Tussendoor kon het publiek genieten van de heerlijke tunes van Yorick van Norden. Beter konden we het jaar niet beginnen. Dag twee stond helemaal in het teken van film. De winnaars van de Haarlemse Shoot Your Shot filmwedstrijd screenden hun korte films, waarna we de NFF-film Dante vs. Mohammed bekeken. We sloten de avond gezellig af met spelletjes en de deuntjes van DJ hollewaaier.

Muziek muziek muziek
Zonder muziek, geen echte bar. Op vrijdagavond gaven we het podium aan singer-songwriters Latanya Alberto en Elvira Steen. Wát een talenten. Latanya knalde haar poëtische R&B de zaal in en Elvira sloot af met haar dromerige, engelenstem. Ook DJ Dani4Yall liet het publiek niet onbewogen. Zijn relaxte doch dansbare muziek werd onwijs goed ontvangen door het op sokken bewegende publiek. Het hoogtepunt van de week was ongetwijfeld zaterdag 5 januari: bandnight. Bands Poncho, Melatonin en NEMSIS betraden opeenvolgend het podium en het publiek ging he-le-maal uit hun dak. Het trok zo veel jongeren dat we op een gegeven moment de deuren moesten sluiten. Hoe tof!

Dansende afsluiting
Zondagavond nodigden we verschillende dansers van Danshuis Haarlem uit om na een avond van ongecontroleerde danspasjes eens te laten zien hoe het écht moet. Ze dansten prachtige duetten waar we af en toe zelfs een beetje emotioneel van raakten. De hele week zijn er vanuit de bezoekers alleen maar positieve reacties gekomen en ook Sam was zo tevreden dat ze overweegt om op een nieuwe locatie een (blijvende) bar op te zetten. Heb je deze editie helaas gemist? Houd dan de Instagram @barbarefoot_haarlem en de Facebookpagina in de gaten voor updates.

sokken

Images by Tamar Aydin & Isis Verhaag