Heb jij ook een goed idee?

Addiction Lab: de educatieve YouTube serie

Verslavingen zijn in onze maatschappij een ernstig probleem. Je hebt ze in allerlei soorten een maten. Denk bijvoorbeeld aan roken, gamen, eten, medicijnen, maar ook minder voorkomende verslavingen als stenen eten, ja echt het bestaat!

Niet alleen voor de verslaafde zelf is het een ernstige belemmering, ook de omgeving van verslaafden lijden vaak ernstig onder het probleem. Met dit nieuwe thema richten we ons op de omgeving van de verslaafden.

STAD Leiden bedacht Addiction Lab, een educatieve YouTube serie waarin presentator Jonas iedere keer een nieuwe verslaving in kaart brengt en onderzoekt wat dit met de omgeving doet. Natuurlijk doet hij dit niet alleen. Hij krijgt hulp van zijn vlotte, maar beetje domme sidekick en de super slimme professor die voor hem de feitjes op een rij heeft. Door een vlotte edit is de serie makkelijk weg te kijken, blijven de hoofdpersonen in hun waarde, maar wordt de boodschap vlijmscherp duidelijk.  

Verslaving is moeilijk uit te leggen. Dat geldt voor de mensen met een verslaving maar ook voor veel naasten die niet begrijpen hoe een verslaving je zo erg in beslag kan nemen. Een verslaving is als een vriend, maar uiteindelijk wordt deze vriend een blok aan het been. Om van deze zogenaamde ‘vriend’ echt afscheid te nemen is hulp van naasten onmisbaar. Vaak gaan omgeving en verslaving hand in hand. In Addiction Lab spreken wij met beide partijen! Wij hopen met Addiction Lab een taboe te doorbreken zodat men erover kan praten.

Thema: Omgeven door verslaving
Resultaat: youtube serie
Fase: afgerond