Heb jij ook een goed idee?

Ecofest: De Kledingcirkel

Ecofest
15 juni was het dan eindelijk zo ver, Ecofest 2019 is een feit!
Op Ecofest waren heel veel verschillende workshops waar je aan kon deelnemen.
Je kon bijvoorbeeld je eigen plant leren planten of meedoen met een actieve dansworkshop. Naast de vele workshops, vond er ook een markt plaats. Op de markt kon je veel eco friendly producten kopen. Bijvoorbeeld bij NoMorePlastic, kon je shoppers van gerecycled katoen kopen. En bij NYHAVN, verkochten ze duurzame en fairtrade producten.
Naast deze eco friendly ondernemers, stond er ook een kraam met 2e handskleding

De Kledingcirkel
De 2e hands kleding werd verkocht bij de kraam: De Kledingcirkel.
De Kledingcirkel is een project die ik heb georganiseerd om mensen, vooral jongeren, bewuster om te laten gaan met kleding.
Op De Kledingcirkel kon je allemaal kleding vinden van meiden uit Haarlem, die graag bij wilde dragen aan De Kledingcirkel. Samen met een vriendin stond ik op deze markt en wij kwamen er achter dat heel veel kleding soms maar een paar keer gedragen is. Ik heb namelijk mijn jurkje verkocht voor maar 2 euro, terwijl ik de jurk een paar jaar geleden voor 40 euro heb gekocht. De reden dat ik hem voor zo’n klein bedrag heb weg gedaan is, omdat ik er nooit iets mee deed en ik hem anders toch zou doneren. De jurk zelf ik heb ook maar 2 keer gedragen.

Recyclen
Over 2e hands kleding is vaak een oordeel over de hygiëne van de kleding.
Maar tegendeel bewijst, mijn jurkje die ik maar 2 keer gedragen heb, kan nog zolang en zo goed mee. Het kopen van nieuwe kleding is namelijk ook heel slecht voor het milieu. Je staat er misschien niet bij stil, maar voor elk kledingstuk dat je koopt is een heleboel water nodig, en ook allerlei chemicaliën. En kleren die je weggooit, worden vaak niet gerecycled. Veel kleren kopen is dus niet zo duurzaam.
Als je van je oude kleding af wilt en dus nieuwe kleding wilt, is het een goede oplossing om een kledingruil te organiseren. Zo geef je geen geld uit en heb je dus ook (nieuwe) kleding van anderen op een duurzame manier.

Ik wil graag ook de volgende mensen heel erg bedanken voor het doneren van hun kleding, zodat ik het kon verkopen op De Kledingcirkel:

Shania Klous, Sara Witkamp, Birgit Ente, Kirsten Ente, Sabine Ente, Jolanda Mouw, Jolien Schouten, Lieselot Nelissen, Maud van Kempen, Petra Verstrepen, Shammah Brempong, Puck Sewalt, Vera Zandberg, Fenna Vissers, Snuffelmug, Sam Lochs & Wesley Groefsema.

Ik kijk uit naar een volgende editie van De Kledingcirkel en wat zou het tof zijn als ik dan nog meer kleding van meiden en jongens mag verkopen!

Featured images by Alesander Aydin, via