SneakyHeb jij ook een goed idee?

Sneaky

Merkkleding, status en een wild leven: het imago is tegenwoordig belangrijker dan ooit! Om aan deze hoge verwachtingen te voldoen heb je geld nodig. Off-White, Dsquared2 en Stone Island zijn enkele merken die jongeren zich vaak niet kunnen veroorloven met een “normale baan”, waardoor klusjes waarmee je snel en sneaky geld kunt fixen interessant zijn. Het begint klein, zoals wiet dealen in kluisjes op school of even drugs brengen van a naar b. Meestal verdienen jongeren hier al snel meer dan 50 euro mee. Dat is 7 uur werken in de Appie voor een 18-jarige! Logisch dus dat sommige jongeren het criminele pad op te gaan. 

Drugs dealen of het vervoeren van verdovende middelen is niet zonder risico. Wanneer je gepakt wordt hang je, met een celstraf of taakstraf als gevolg. In de ergste gevallen kan mishandeling of liquidatie door andere criminelen ook voorkomen. Lisa, Joey en Yfke bedachten de ludieke campagne Sneaky om leeftijdsgenoten te behoeden voor het criminele circuit. 

Zelf hebben ze ervaren hoe lastig het is om een goed betaalde baan te vinden. Maar hoe maak je op een legale manier geld?! Dit hebben Lisa, Joey en Yfke uitgezocht en al hun ondervindingen hebben ze bijeengebracht op een website. Op de website Sneaky lees je onder meer inspirerende verhalen van jonge ondernemers en vind je een uiteenlopend aanbod aan banen waarmee je als jongere goed geld kunt verdienen. Helaas kregen ze de website niet in de lucht, maar hopelijk vinden ze hier nog een manier voor.

Naast het opzetten van de website zijn Lisa, Joey en Yfke met een sloganbord de straat opgegaan, verkleedt als drie sketchy personen (met bivakmuts). Op het bord stond de tekst: “Status kun je niet stelen”. Ze zijn actief afgestapt op jongeren en met hen in gesprek gegaan over het onderwerp ondermijning. Aansluitend op deze guerrilla-actie hebben ze stickers laten drukken met dezelfde triggerende quote. De stickers zijn in het Gooi op meerdere plaatsen uitgedeeld. Check Instagram voor de toffe reel die ze over de campagne gemaakt hebben.

Thema: Ondermijning