Heb jij ook een goed idee?

Gemeent

Gemeenteraadsverkiezingen. Wat!? Ja, gemeenteraadsverkiezingen. Terwijl jongeren massaal gingen stemmen tijdens de Tweede Kamer verkiezingen. Is het vooruitzicht voor jongerenopkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen aanzienlijk lager. Hoe komt dat eigenlijk? Weten jongeren überhaupt dat ze lokaal een stem kunnen uitbrengen? Stagiaires van STAD Haarlem oost denken van niet. En kwamen daarom in actie met hun campagne; ‘Gemeent.’

Gemeent was een flashy online- en offline poster campagne die jongeren moest prikkelen om naar de stembus te gaan. Met opvallende boodschappen en interessante felle kleuren werden jongeren gestimuleerd om eens stil te staan bij het feit dat er verkiezingen plaats vinden. Want het is gek eigenlijk toch? Dat jongeren blijkbaar heel actief zijn in de landelijke politiek, maar (blijkbaar) minder een mening hebben over wat er in hun eigen gemeente wordt besloten.

Geprikkeld en dan?

Het doel was om jongeren in beweging te krijgen, maar tegelijkertijd ook te informeren en zo blijvende gedragsverandering voor elkaar te krijgen. De campagne leid geprikkelde jongeren naar een website met informatie waar jongeren iets aan hebben. Lange partijprogramma’s zullen er niet korter op worden. Maar wel kunnen jongeren leren hoe ze eigenlijk moeten stemmen en waar ze het voor doen. De meeste jongeren leerde immers een stropdas strikken op Youtube!

Als zo veel mogelijk jongeren in Haarlem weten van hun stemrecht is het tijd om ook het stemmen zelf aan te pakken met Gemeent. De grote ambitie is dan ook om ooit een stemlocatie aantrekkelijker te maken voor jongeren. Stemmen hoeft niet stoffig en langdradig te zijn om neutraal te blijven. Hou je ogen dus open. Een grote kans dat een willekeurige stemlocatie wordt gedoopt tot échte jongerenlocatie!

De jeugd van nu, stemt voor hun toekomst!

black and white b print leather wallet
Thema: hoe halen we de 100%?
Resultaat: Meer jongeren naar de lokale stembus
Fase: Afgerond