Heb jij ook een goed idee?

What the hack?!

Cybercriminaliteit; een groot begrip binnen de internetindustrie, maar een weinig voorkomend activiteit voor velen. Of toch niet? Misschien heb je dit zelf niet altijd door, maar ook jij loopt het gevaar om gehackt te worden. Of je nu jong of oud bent. Tegenwoordig worden er veel pogingen door hackers gewaagd om bijvoorbeeld je persoonsgegevens of geld te beroven. Zo zijn er simpele sms’jes die beweren dat jouw zogenaamde pakketje te volgen is via een URL-link of ontvang je vreemde e-mails in je inbox die beweren dat je een nieuwe pinpas aan moet vragen. Al deze activiteiten duiden op pogingen om jouw gegevens te hacken. Maar hoe brengen we dit onderwerp bij jongeren onder de aandacht? En zijn zij zich bewust van de gevaren die het internet met zich meebrengt?

Evy (18), Jacco (20) en Marlou (23) zijn drie studenten die een opleiding volgen in de mediabranche. Zij als jongeren hebben (mede door hun studie) veel te maken met de online wereld, maar zijn zij zich wel bewust van de gevaren van op het web? Door een campagne te koppelen aan een silent disco willen zij de jongeren weerbaarder maken tegen cybercrime. 

Door middel van een Silent Disco doorbreken we de stilte en staat beweging en plezier centraal. Tijdens deze disco zullen er verschillende activiteiten plaatsvinden die te maken hebben met het thema cybercriminaliteit. Daarnaast wordt deze silent disco gegeven in combinatie met een vrijmibo (=vrijdagmiddagborrel). Hierbij zijn er verschillende hapjes en (alcoholvrije) drankjes aanwezig om de sfeer van de disco een extra touch te geven.

Om het feest in goede banen te leiden wordt er gewerkt met een gastenlijst. Deze gastenlijst wordt verspreid door middel van mond-tot-mond reclame. Ook wordt dit feest geadverteerd via de social app; Amigos. Via Amigos kunnen verschillende jongeren, wonend in de omgeving Utrecht, uitgenodigd worden om naar het evenement te komen. Wanneer de gastenlijst compleet is, ontstaat er een duidelijk overzicht met de namen van de gasten, hun woonplaats, leeftijd en het aantal bezoekers. Deze informatie is nodig voor een uiting die later op de avond tentoongesteld zal worden. Ook deze activiteit staat in het teken van cybercrime. 

Daarnaast wordt er bij de entree gevraagd of iedere bezoeker hun entreebewijs wil tonen en de QR-code bij de ingang kan scannen. Zodra zij dit gedaan hebben, zijn ze onbewust akkoord gegaan met de huisregels en algemene voorwaarden van het evenement. Jongeren zijn namelijk op veel momenten ontzettend impulsief en vergeten vaak de kleine lettertjes te lezen. Via deze weg zullen wij hen later op een innovatieve en creatieve manier confronteren met deze actie. Dit met als doel om de doelgroep ervan bewust te maken dat juist de kleine letters erg cruciaal kunnen zijn. Iedereen wilt zich namelijk goed beschermen tegen onbetrouwbare activiteiten op het internet, maar zorg er wel voor dat je alles goed hebt gelezen. 

Tijdens het dansen op de muziek van de koptelefoons, zullen er verschillende ‘glitchen’ door de muziek heen worden gemixt. Denk hierbij aan korte zinnetjes, zoals “You’re infected”, “Check your passwords” en “Don’t scan every QR-code”. Komt die laatste zin je bekend voor? Jazeker, de bezoekers op het feest zullen nu langzaamaan door beginnen te krijgen wat hier aan de hand is. Was het slim om zomaar een QR-code te scannen? Zeker niet, maar juist doordat zij deze actie hebben uitgevoerd, zullen ze de volgende wél 2x nadenken voordat ze nogmaals zoiets doen. Deze gekke glitches stammen dus voort uit een virus die is ontstaan door een ‘hack’ op het feest. What The Hack zeg?!

Doordat al deze creatieve activiteiten plus effecten aanwezig zijn op het feest, wordt er een bijzondere twist aan de silent disco gegeven. Dit zorgt ervoor dat het zéker een onvergetelijke borrel wordt, waarbij er spelenderwijs een shock-effect bij de doelgroep wordt gecreëerd. Want zeg nou zelf; er valt meer over jezelf op het internet te vinden, dan jij zelf misschien had verwacht. 

Thema: cybercriminaliteit