Heb jij ook een goed idee?

Fruits X Nudes

Cybercriminaliteit neemt elk jaarexplosief toe en sinds Corona stijgt deze zelfs groei nog meer. Ondanks deze stijging lijkt er nog steeds een taboe op dit onderwerp te heersen. Eerlijk-hoe vaak heb jij het er met je vrienden over? En zou je het snel vertellen als je per ongeluk op het ‘verkeerde linkje’ hebt geklikt.Hoewel jonge mensen natuurlijk ontzettend on point zijn met hun digitale skills, maakt dat misschien ook wel overmoedig. Van alle bevolkingsgroepen in Nederland zijn jongeren het vaakst slachtoffer van cybercriminaliteit. Hoog tijd dus om het er makkelijker en vaker over te hebben en onszelf weerbaarder te maken tegen deze ellende. Want alle voorlichtingscampagnes ten spijt: er valt nog veel winst te behalen

Om deze reden gaan de stagiaires van STAD Alkmaar deze periode aan de slag met een specifiek vorm van cyber criminaliteit. Namelijk het pikante gedeelte van cybercriminaliteit. Sexting is onder jongeren een veel voorkomend probleem. Een jong meisje of jongen stuurt uit liefde een sexy foto naar zijn of haar vriendje, waar vervolgens iets minder vanuit liefde mee wordt omgegaan. Hierdoor kunnen er heftige problemen ontstaan. Jongens of meisjes kunnen jaren lang achtervolgd worden door een naaktfoto die door de gehele sociale kring is gezien.

Om jongeren op een toffe manier voor te licht over dit onderwerp zijn de stagiaires de campagne Fruits X Nudes gestart. Waarom dan Fruits? Binnen een sexting gesprek worden fruit emoji’s vaak gebruikt als voorbeeld voor bijvoorbeeld geslachtsdelen of lichaamsdelen. Omdat het een onderwerp is waar niet makkelijk over wordt gepraat hebben de stagiaires voor een ludieke insteek gekozen. Via onderstaande afbeeldingen gaan de stagiaires zowel on als offline een campagne starten.

Online zal er campagne worden gevoerd aan de hand van de fruit emoji’s afgewisseld met waargebeurde verhalen. Deze waargebeurde verhalen gaan over jongeren die flink in de problemen zijn geraakt na het sturen van naakt foto’s. Online zal er campagne worden gevoerd op Instagram en Tiktok. Op Instagram zal er een speciaal filter worden aangemaakt waarin jij opeens naakt te zien bent.

Ook zal er offline campagne worden gevoerd. In eerste instantie worden er poster en sticker door de hele binnenstad opgehangen en geplakt. Vervolgens zullen de stagiaires aandacht vragen voor de campagne door middel van een heus merk activatie midden in hartje Alkmaar. Dit gaan zij doen door middel van een Fotobooth. Deze fotobooth wordt midden in het centrum van Alkmaar geplaatst. Hier kunnen jongeren gratis in een photobooth stappen die helemaal gepimpt is richting de fruit X nudes campagne. Ook hier zullen de waargebeurde verhalen weer terug komen. Daarnaast krijgen alle jongeren een polaroid foto mee waar de campagne op terug komt.

De campagne start in de week van maandag 7 maart en wordt uitgevoerd in samenwerking met de gemeente Alkmaar.