Heb jij ook een goed idee?

Vergeet Mij Niet

Wist je dat er op aarde zo’n 10.000 eetbare planten bestaan? Ja, dat zijn er best veel! Vooral als je bedenkt dat wij in Nederland maar van 12 gewassen écht gebruik maken. Je weet wel, spinazie enzo. Toch is dit niet altijd zo geweest. Er zijn een heleboel groenten zelfs ‘vergeten’. Vergeten groenten zijn de voor ons niet alledaagse groeten, zoals pastinaak of koolraap. Super lekker van smaak en vaak lokaal heel goed te produceren, maar helaas in populariteit reiken ze nu niet zo ver.

Met Vergeet Mij Niet kwamen stagiaires van STAD Haarlem oost in actie! Op zoek naar een oplossing voor voedselverspilling, kwamen zij namelijk op het idee om een halt toe te roepen aan de gigantische import van groenten en fruit. Want als iets populair is, is het lastig om dit daadwerkelijk aan te bieden. Veel van de Nederlandse aardappelen komen helemaal niet uit Nederland. Ze worden uit Duitsland gehaald. Hun manier om dit tegen te gaan: vergeten groenten populair maken.

Hoe werkte het?

Vergeet Mij Niet bestond uit twee delen. Enerzijds een online campagne waarbij vergeten groenten een platform krijgen en worden gepresenteerd als de toppers die het zijn! Mooie foto’s met felle kleuren en leuke content, dat is het middel. De vergeten groenten uit de vergetelheid krijgen, het doel! Te vinden via onder andere Instagram en TikTok. Alle geschoten content is daarbij gedeeld met lokale organisaties, waarmee zij ook hun eigen producten

Het tweede deel van Vergeet Mij Niet was een wat praktischere kant van de oplossing. Stagiaires gingen namelijk een groenten box samenstellen die mensen gratis konden komen ophalen bij STAD Haarlem oost. Volledig in stijl van de vergeet-mij-nietjes zaadjes, uitgerust met heerlijke recepten, groentesapjes van Zuss & Sap, (on)kruidenthee en diverse vergeten groenten. In samenwerking met diverse lokale partijen werd het mogelijk om

De campagne vond plaats van half mei tot half juni. Het meiraap seizoen! Wat ga jij voor lekkers maken met deze verrassende groente?

Thema: foodwaste
Resultaat: Vergeten groenten cool maken
Fase: Afgerond