Heb jij ook een goed idee?

Haarlem Overdrijft

Haarlem Overdrijft was een tweedaagse kunst en cultuurroute op het water. Haarlem Overdrijft voert je over de prachtige Haarlemse grachten langs verschillende kunstdisciplines en uiteenlopende objecten. Eerder waren werken van de lokale kunstenaars Phylos Donkertino, Lois Notebaart en Elisabeth Ruigrok te bewonderen.

Tijdens de Corona pandemie, in de nazomer van 2021, is Haarlem Overdrijft in staat gebleken een corona-proof event te organiseren. Een succesvol event die ondanks de geldende beperkingen – binnen de nog resterende mogelijkheden – heeft laten zien dat kunst in Haarlem leeft en zich niet laat kisten door Corona. Dit jaar komt Haarlem Overdrijft terug. Het thema “Ik zou moeten schreeuwen maar dat doe ik niet.” geeft de intentie, de urgentie van het evenement weer en de behoefte te laten zien dat de culturele sector (nog) leeft en misschien wel bloeit als nooit tevoren! 

Zoals de culturele sector al meer dan twee jaar schreeuwt om (weer) gezien te worden en zo heeft kunstminnend Haarlem een enorme behoefte om verwonderd, geprikkeld en nog ‘wakker geschud’ te worden. Haarlem Overdrijft is er daarom allereerst voor Haarlemse kunstenaars, dansers, artiesten en alles wat met cultuur te maken heeft een podium te bieden. Zoals de grachten de verschillende kunstdisciplines en kunstaanbieders verbindt, zo zal het evenement vervolgens cultuurminnend Haarlem en alle Haarlemse aanbieders zoals musea, poppodia en horeca met elkaar verbinden. De inclusiviteit, diversiteit en sociale verbinding die het evenement wil uitstralen wordt op deze manier tot uiting gebracht. Haarlem Overdrijft zal te allen tijde een toegankelijk evenement zijn voor zowel jong als oud. Met kunstenaars als Vinny Vlemix, Candela Murillo en Joris van der Vorst.

Haarlem Overdrijft zal de grote verscheidenheid aan cultuur die Haarlem te bieden heeft betrekken en door middel van dit event verbinden. Onze partners zijn o.a. jongerenorganisaties, cultuurorganisaties en lokale bedrijven zoals Restaurant Morris, Lingotto, Hart Haarlem en vrienden van Droste.

Het weekend was erg geslaagd. Er was volop zon, zo’n 1000 bezoekers die doormiddel van boten, sups of andere drijvende middelen de route gezien hebben. Bij de droste kade, de molen Adriaan en Oerkap was het ook volle bak. We kregen niets meer dan lovende reacties van alle betrokken partijen, gemeente, handhaving, havendienst en wethouders. Op naar 2023! Voor meer beelden, foto’s en updates over 2023 is via deze link de instagram te bekijken.


Resultaat: Kunst en cultuur route over de Haarlemse grachten
Fase: Afgerond