Heb jij ook een goed idee?

Bieb op Stelten

De afgelopen jaren is het concentratievermogen en kennis van jongeren in Nederland erg verzwakt. Dit komt vooral doordat jongeren door de jaren minder lezen. Hoe ouder ze worden hoe minder groot het leesplezier. Van de 12-13 jarige leest 44% wekelijks een boek. Bij de 16-17 jarige staat dit percentage op 19%. Met de stijgende populariteit van video games en sociale media lijkt dit met de jaren nog erger te worden. Jongeren lezen steeds minder en gaan ook minder vaak naar de Bibliotheek. Naast het huren van boeken, films, manga en meer biedt de bibliotheek in Dordrecht ook verschillende activiteiten aan. Deze activiteiten zijn o.a. talencursussen/schrijfcursussen en computercursussen. Een typen van activiteiten waarvan wij denken dat jongeren juist wegblijven. Met de campagne Bieb op Stelten wilden we het aanbod van activiteiten vergoten voor de jongere doelgroep. In de hoop dat de jongeren terug zullen keren naar de bibliotheek. 

Wij als de stagiaires van STAD Dordt zien dit als een groot probleem. Zelf vallen wij onder deze leeftijdsgroep en merken we aan onszelf en onze omgeving dat de leesvaardigheid en kennis sterk achteruit gaat. Ons beeld van de bibliotheek kwam niet overeen met hoe het daadwerkelijk er uitziet. Als stagiaires willen wij dit graag aanpakken. 

Om jongeren terug naar de bieb te halen wilden we workshops organiseren geschikt voor deze leeftijdsgroep (18-25 jaar). We wilden graag verschillende workshops opzetten om verschillende jongeren naar de Bibliotheek te kunnen halen. Daarnaast was ons streven dat we tijdens Bieb op Stelten zowel de bibliotheek als de boeken bij de workshops betrokken waren. Dit om jongeren uit te nodigen om na de workshops terug te blijven komen bij de bieb. Om achter het type workshop te komen, is er eerst een onderzoek uitgevoerd. In dit onderzoek kregen jongeren de hoofdrol. Ook zijn we in overleg gegaan met meerdere experts, hebben we straatinterviews gehouden met de jongeren zelf én een onderzoek op sociaal media uitgevoerd.

Het uitgangspunt was om verschillende workshops op te zetten voor verschillende jongeren (subculturen). Graag wilden we ze verwelkomen met wat te drinken, met een korte uitleg van de dag (voor degene die het gemist hebben). Daarna zullen de workshops van start gaan, dit zal over de middag verspreid worden. Er gaat gebruik gemaakt worden van beide verdiepingen. Er was ook een pauze waar koffie, thee en koekjes uitgedeeld werden. 

De workshopreeks van de Bieb op Stelten heeft plaatsgevonden in de Dordtse bibliotheek Aanzet. Deze ligt lekker centraal en was dus voor iedereen makkelijk te bereiken. De eerste workshop die onder het projectnaam valt was de workshop De Verboden Vruchten . Tijdens de cultuurnacht van 8 oktober 2022 was in de Bibliotheek Aanzet de workshop te volgen, waarin deelnemers leerden hoe je van een saai verhaal een sexy verhaal kan maken. Hiervoor heeft Dr. Love KJ de deelnemers meegenomen in de verschillende schrijfstijlen binnen de literatuur en is de persoon met het meest vunzige verhaal uiteindelijk er vandoor gegaan met een te gekke prijs! bekijk de aftermovie op de instagram van STAD Dordt!

Thema: debibliotheek
Fase: Realisatiefase