Heb jij ook een goed idee?

Hou je ku(ns)t bek

Sociale media en het internet, tegenwoordig niet meer omheen te komen. Bijna iedereen heeft zijn eigen account op een media platform waar zij alle leuke plaatjes en filmpjes delen die zij leuk vinden. Over zichzelf, maar vaak ook over andere personen of onderwerpen. Maar wat zit er allemaal achter zo’n simpel filmpje of foto? Wie heeft het nou geplaatst en wat was de gedachte hierachter, vaak nog belangrijker voor degene die de post heeft gedaan, wat vinden andere mensen hiervan?

De sociale druk op het internet is toch best wel groot. Vragen zoals; heb ik wel genoeg likes? Vinden ze mijn shirt wel leuk? Krijg ik hierop wel leuke comments? Deze vragen gaan er vaak om in mensen hun gedachtes als ze bezig zijn met een sociale media post. Maar waarom is dit eigenlijk? Wat is dat toch dat mensen tegenwoordig zoveel bezig zijn met wat andere mensen van jou vinden?

Hier hebben wij van STAD Alkmaar goed over nagedacht. Waar die druk en onzekerheid vandaan komt en hoe wij kunnen bijdragen om hier wat meer aandacht voor te vragen.

Dit hebben wij opgedeeld  in vier verschillende onderwerpen; Haatreacties, ongelijkheid, cancel cultuur en onrealisme. Deze onderwerpen tonen aan hoe mensen zich gedragen op de sociale media’s en wat voor impact dat heeft op andere personen. Want hoe makkelijk is het wel niet om veilig achter je telefoon te reageren onder iemand zijn post om te vertellen wat jouw hatelijke meningen zijn. Je drukt op verzenden en de comment staat al onder iemand zijn foto of filmpje. Zelf denk je er niet meer aan, maar wat doet het met degene van wie de foto is? Het is niet heel ingewikkeld om via het internet van alles te delen over een ander zonder dat je daar de gevolgen van inziet. En daarvoor willen wij wat meer aandacht voor vragen.

Samen hebben wij een groot schilderij gemaakt met hier op de vier onderwerpen uitgewerkt. Bijvoorbeeld een vrouw in een leuk badpak, maar daar omheen staan allemaal haatreacties van andere, omdat ze volgens hen niet het “perfecte plaatje is”. Hier worden mensen heel erg snel onzeker van en gaan bijvoorbeeld de volgende foto’s helemaal bewerken. Op die manier creëer je super snel een onrealistisch beeld.

Het schilderij is te zien op MBO Horizon College Alkmaar tijdens de gehele mediawijsheid week. 

Resultaat: 
Fase: Mee bezig

Ook een tof project starten? Stuur ons dan een berichtje of doe wat inspiratie op!

Thema: social op je socials