Heb jij ook een goed idee?

Secret Silent Disco

De Bibliotheek kan wel een oppepper gebruiken, er komen namelijk veel te weinig jongeren. Jij gaat waarschijnlijk als je klaar bent met school of studeren ook direct naar huis om een serie te kijken, te chillen met je vrienden of te gamen. Het leespubliek van boeken bestaat voornamelijk uit oudere mensen. Jongeren zijn de laatste vijf jaar maar liefst 40% minder gaan lezen. De Bibliotheek wordt hierdoor vaak gezien als een saaie plek, waar alleen maar oude mensen komen. Ontzettend jammer en in onze ogen een gemiste kans. Hoe maak je die bieb nu weer interessant voor een jongeren doelgroep. Hoe zetten we de bieb weer in een hip en positief daglicht. Hier zijn de stagiaires van STAD Alkmaar deze Slimpact periode mee aan de slag gegaan.

De stagiaires van STAD Alkmaar hebben drie concepten geschreven en deze gepitcht aan een jury bestaande uit verschillende mensen uit het werkveld. Het project wat hieruit is de Silent Disco.

Wij jongeren houden namelijk wel van een feestje. Dan denken wij gelijk aan clubs, kroegen en festivals. Het laatste waar wij dan aan denken is de bibliotheek. De associatie die jongeren met de bieb hebben is vooral saai en niet echt boeiend. Met de silent disco is deze associatie vanaf nu voorbij. Er is ontzettend veel mogelijk in de bieb, en daar willen wij met de Secret Silent Disco een eerste stap inzetten. Tijd voor een rebranding van de Bibliotheek. De Bieb staat namelijk voor meer dan alleen maar lezen en studeren en wilt zich inzetten om ook een ontmoetingsplek te zijn voor een brede groep jongeren. Zo gezegd zo gedaan. De eerste secret silent disco van Alkmaar is georganiseerd in de bieb. Onder het genot van een lekkere mocktail konden jongeren een feestje vieren met DJ Virato en DJ Benjamin. De Secret Silent disco mag zeker een klein succesje worden genoemd. Met in totaal meer dan 50 bezoekers was het lekker druk en veel jongeren stonden te kijken dat het in de bibliotheek was. Tegelijkertijd vonden heel veel jongeren het ontzettend cool en gaven zij aan via deze manier zeker vaker naar de bibliotheek te komen. Een zeer geslaagde middag!

Resultaat: Een silent disco in de bibliotheek, met in totaal meer dan 50 bezoekers.
Fase: Gerealiseerd

Ook een tof project starten? Stuur ons dan een berichtje of doe wat inspiratie op!

Thema: debibliotheek