Heb jij ook een goed idee?

Everyday Is A Gift

Uit onderzoek is gebleken dat er in Nederland zo’n 4,4 miljoen mensen mantelzorger zijn. Daarvan zijn er ongeveer een half miljoen jongeren tussen de 16 en 24 jaar oud. Dit houdt in dat zij de zorgen en taken overnemen van iemand anders, zoals bijvoorbeeld koken, of de was doen. Veel jongeren hebben niet door dat dit ook hun leven erg kan beïnvloeden. Wij willen een project opzetten om deze mantelzorgers in het zonnetje te zetten en hen een gevoel van waardering geven. Dit omdat zij zichzelf vaak vergeten doordat zij goed voor andere zorgen. En daarom organiseren wij ‘Everyday Is A Gift’. Een kalender in de vorm van een slinger voor de mantelzorgers speciaal in het teken van december.

‘Everyday Is A Gift’ wordt georganiseerd door drie enthousiaste jongeren. Wij zijn Charlotte, Kylian en Julia van Stad-Delft. Wij willen mantelzorgers in het zonnetje zetten. Wie goed doet goed ontmoet. Mantelzorgers hebben zelf vaak niet door dat zij de zorg dragen over iemand die zij liefhebben en dat dit meer moeite kost dan dat zij zelf ervaren. Om hen in het zonnetje te zetten komen wij met het idee van de slingerkalender. Wij vinden het belangrijk dat hier aandacht aan wordt besteed om zo ook de schaamte rondom de mantelzorg weg te halen. Vooral onder jongeren heerst die schaamte, terwijl ze eigenlijk iets heel goeds doen voor een ander. Wij willen hen daarom de waardering geven die zij verdienen.

Ons projectEveryday Is A Gift’  is een kalender voor mantelzorgers in de vorm van een feestelijke slinger. Dit staat helemaal in het teken van de feestdagen maand. Het is de maand december en dat betekent cadeautjes, vandaar onze slinger kalender die 10 dagen lang duurt. De mantelzorgers kunnen iedere dag een vakje openen van de adventskalender met daarin een cadeautje, quote en een vraag. Zo worden zij via de quote eraan herinnerd hoe goed en belangrijk ze zijn en krijgen ze als waardering hiervoor een cadeautje. De kalender zal tien dagen duren en lopen van 21 tot en met 31 december. Om de slinger te kunnen realiseren gaan we een samenwerking aan met onder andere Participe Delft voor de verspreiding van de kalender. Ook willen we andere Delftse bedrijven benaderen die de slinger kalender gaan vullen. In de kalender zitten ook kortingsvouchers die gebruikt kunnen worden na de maand december. Zo hebben de mantelzorgers buiten de maand december hier ook nog profijt van. Achterop de slinger kalender staat ook een qr code die leidt naar een Website waar de mantelzorgers met andere mantelzorgers kunnen chatten, andere verhalen kunnen lezen en zich kunnen aansluiten bij verschillende hulpinstanties. Juist in de aankomende maand, de maand december, is het belangrijk om je waardering en liefde uit te spreken.Vandaar dat wij deze adventskalender Everyday Is A Gift’  hebben bedacht. 

Stel je voor; het is begin december en je zit thuis op de bank de was op te vouwen. Je bent er niet helemaal bij met je hoofd, want het is de drukste maand van het jaar. Voor jou is het nog drukker, omdat je de zorg draagt van iemand anders. Geen tijd dus om te relaxen, tenminste dat denk je, totdat daar een pakketje op je deurmat valt. Je pakt het uit en wordt helemaal blij van de inhoud. Een slinger kalender is precies wat je nodig had in deze drukke periode. Everyday Is A Gift’  is niet zomaar een kalender. Deze kalender is namelijk opgemaakt als slinger, zodat ieder dag een feestje is! Per dag kunnen de JMZ-ers een van de pakketten (vlaggetjes) openen en zullen daarin iets tofs vinden.10 dagen lang vind je elke dag een quote, vraag en een cadeautje die bestaat uit 5 categorieën; verzorging, chocola, vouchers, handigs en iets liefs. Hiermee willen wij JMZ-ers in het zonnetje zetten en zich gewaardeerd laten voelen. Op de achterkant van de adventskalender zie je een QR code die als je het scant je leidt naar een website met informatie en hulpdiensten voor mantelzorgers. De december maand van de JMZ-ers kan nu niet meer stuk!

Wij van STAD Delft willen de slingerkalender voor 21 december kunnen realiseren en verspreiden via verschillende mantelzorg instellingen.

Thema: de jonge mantelzorger
Fase: Draagvlak fase