the-glitch-systemHeb jij ook een goed idee?

THE GLITCH SYSTEM

Zo hebben Jin en Jip de actie: The Glitch System bedacht en opgezet. Een kroegentocht speciaal voor MBO studenten om bewustwording onder de mensen te brengen over dit probleem. Het idee is dat er, in samenwerking met verschillende Utrechtse kroegen, feesten of kroegentochten worden georganiseerd speciaal voor MBO studenten. Tijdens deze feesten kunnen de MBO studenten een petitie ondertekenen waarmee ze de overheid opnieuw laten kijken naar dit probleem. MBO studenten zijn ook studenten en zouden dus dezelfde rechten moeten krijgen als alle andere studenten.

De doelgroep voor dit project zijn MBO studenten van 18 jaar of ouder. Jin en Jip willen in samenwerking met verschillende organisaties, zoals…  , die zich sterk maken voor dit probleem, posters ontwerpen en rondhangen in MBO scholen. Daarnaast willen Jin en Jip het onderwerp discriminatie op MBO studenten in de praktijk verder toelichten in verschillende klassen van verschillende MBO scholen. Op deze manier hopen Jin en Jip MBO studenten te trekken voor hun evenement, maar ook om bewustwording te creëren en actie tot verandering te stimuleren. 

Naast de promotie op MBO scholen zal er ook gepromoot worden op sociale media om meer jongeren te bereiken, maar ook om in het algemeen meer bewustwording te krijgen over dit probleem. Uiteindelijk zal er ook contact opgenomen worden met de pers om deze actie breder te trekken en nog meer impact te creëren.

De pilot van dit project zal worden gerealiseerd in Utrecht. In overeenstemming met de kroegen waar dit project zal worden gehouden wordt een uiteindelijke datum gekozen. Deze zal hierdoor later bekend worden gemaakt.

Stel je voor, tijdens je les maatschappijleer vertelt de docent(e) dat de les er vandaag anders uitziet dan gewoonlijk. De les wordt dit keer namelijk gegeven door twee andere studenten. De docent(e) vertelt dat ze het gaan hebben over het ‘zijn’ van een MBO student. Iedereen in de klas zucht en heeft er geen zin, maar ja, alles beter dan een les maatschappijleer. De twee studenten zetten hun presentatie klaar en beginnen met praten. Ze vertellen over hoe jouw klas als studenten niet de clubs/kroegen in mogen met hun studentenpas, geen studentenkorting krijgen bij spotify, apple of in de sportscholen en dat jullie hogere rente betalen voor jullie studiefinanciering. Ze vertellen dat dit alleen maar is omdat zij MBO studenten zijn en geen HBO of Universiteit studenten. Langzaam beginnen ze te beseffen dat ze hier nog nooit over hebben gehoord en dat dit eigenlijk helemaal niet eerlijk is. Op het einde van de presentatie vertellen de twee studenten dat zij een kroegavond hebben georganiseerd voor MBO studenten om een actie te starten en dit probleem aan het licht te brengen. Tijdens deze kroegavond gaan de MBO studenten langs verschillende kroegen om te feesten maar ook om een punt te maken naar de rest van Nederland met dat wat er nu gebeurt niet eerlijk is. Door middel van deze les hopen de twee studenten dat zij, als MBO studenten, mee gaan naar de kroegavond. Bij de verschillende kroegen kom je merch van de actie tegen, kan je een petitie tekenen en nog meer. Samen hebben zij een super leuke avond, maar ondertussen zijn zij ook actie aan het voeren om meer aandacht te krijgen voor dit probleem. De volgende dag zien ze dat er in de krant een stuk is geschreven over deze geslaagde kroegavond actie. Ook zien ze op de sociale media posts over deze kroegavond en beseffen zij dat deze kroegavond voor een zekere impact heeft gezorgd. Hopelijk wordt dit concept door de studenten en de kroegen zelf verder opgepakt, zodat het niet bij één keer blijft, maar er een echte verandering ontstaat. 

Thema: cultuurparticipatie
Resultaat: Een Utrechtse kroegentocht speciaal voor MBO studenten om verandering te brengen in het huidige systeem.
Fase: Concept fase