Heb jij ook een goed idee?

Cultuur kan vast

Sinds de corona periode zit er een flinke ‘deuk’ in de culturele sector. Tijdens deze periode, verloren veel mensen hun verbinding met cultuur en kunst doordat dit minder toegankelijk was. Het kwam aan op de creativiteit van de mensen zelf om hiermee in contact te blijven. Door deze periode zijn vele gaan inzien hoe belangrijk cultuur en kunst voor hen en de samenleving is. Cultuur kan vast draagt bij aan het weer verbinden van mensen aan cultuur en kunst, door hen uit te dagen om actief te participeren.

Wij van STAD Haarlem-oost, willen de inwoners van Haarlem laten participeren aan cultuur en kunst door samen een kunstwerk te maken. Dit kunstwerk zal de weerspiegeling zijn van alle culturen die Haarlem rijk is. Mensen worden uitgedaagd om op een creatieve manier hun verbinding met cultuur te verbeelden. Hierdoor wordt het reflectief vermogen gestimuleerd en prikkelen wij het creatief brein. Daarnaast vragen wij hen om muziek uit te kiezen waarop zij dit willen verbeelden. Dit geeft namelijk een extra lading aan wat cultuur voor een persoon is en laat zien wat dit emotioneel met diegene doet.

Cultuur kan vast vindt plaats tussen 20-1-2023 en 7-2-2023. Met een groot canvas, een kar vol met verf/tekenspullen en een speaker, dalen wij neer op verschillende locaties in Haarlem, zoals het winkelcentrum in Schalkwijk of de grote markt. Hier nodigen wij mensen uit om te participeren aan dit kunst/cultuur project. 

Het eindresultaat zal de identiteit, creativiteit en cultuur van Haarlem laten zien. Het kunstwerk wordt gedoneerd aan een cultuur/kunstcentrum in Haarlem. 
Cultuur kan vast zal een toegevoegde waarde zijn voor Haarlem, omdat mensen op een laagdrempelige manier kunnen participeren en het eindresultaat de diversiteit in culturen zichtbaarder maakt.

Thema: cultuurparticipatie
Resultaat: -
Fase: Realisatiefase