NachtdierenHeb jij ook een goed idee?

Nachtdieren

Als je Haarlem zegt denk je niet meteen aan het bruisende nachtleven. Integendeel zelfs, veel vinden dat er té weinig te beleven is in de Haarlemse nacht. Dat terwijl de nachtcultuur zo veelzijdig is en talentvolle, creatieve Haarlemmers – onze nachtdieren –  hun eigen, vernieuwende stempel op de nacht drukken. Door wet- en regelgeving en het stoffige imago van het nachtleven, komt de nachtcultuur in Haarlem niet tot z’n recht. Een rijke nachtcultuur brengt leven in de stad, zelfs na zonsondergang. In Nachtdieren heeft Haarlems talent een podium gekregen om de bestaande vooroordelen over de nacht tegen te spreken. Daan en Yentl hebben hun verhaal verteld aan de hele stad; van jongeren met een voorliefde voor de nacht tot beleidsmakers.

Het project

Nachtdieren was een ode aan Haarlems talent in de nacht; hoe beleven zij de nacht? Hoe drukken zij hun stempel op de nacht? Wat maakt deze bijzonder voor hen? Deze zoektocht naar expressie, verbinding en identiteit heeft zich geuit in een collectief, multidisciplinair, visueel geheel. De nadruk lag op onbevangen, creatief talent wat hun stempel drukt op de nacht. 

Nachtdieren was een foto- en film expositie die beide media aanvloog vanuit een eigen invalshoek. De fotografie was een vertolking van het gevoel van de nacht; eclectisch, veranderlijk en vrij. Dit werd vormgegeven in een documentaire stijl die scènebeeld en portret mixt. De films zijn een verdieping van dit gevoel, maar vooral een kennismaking met de makers van de nacht. Van elk nachtdier hebben we een portretfilm van 1 à 2 minuten gemaakt waarin deze maker en hun beleving van de nacht centraal staat. Deze twee media kwamen samen in een installatiewerk als geheel, mede door een integrale look and feel.

De nachtdieren

In Nachtdieren werden vijf individuen uitgelicht. De nachtdieren komen uit verschillende werkvelden van de sector:

  • Programmering
  • Event organisatie
  • Kunst
  • Artiesten
  • Dans

Deze verschillende werkvelden zijn gekozen om zo een breed, visueel beeld te kunnen neerzetten dat vanuit verschillende invalshoeken wordt benaderd. Elk nachtdier heeft dus een eigen, unieke functie in het vormgeven van de Haarlemse nachtcultuur. 

Een belangrijk vereiste van de keuze van onze nachtdieren is dat zij hun talent gebruiken om de Haarlemse nachtcultuur op de kaart te zetten. Inclusiviteit en representatie stonden binnen deze zoektocht naar de nachtdieren hoog in het vaandel.

De expositie

Nachtdieren was tijdens de Week van de Haarlemse Nacht (een initiatief van de Nachtwacht), van 3 t/m 8 april, te zien zijn in fotogalerie De gang in Haarlem. 3 april was de opening van 20:00 tot 23:00. De rest van de week was deze te bezichtigen van 10:00 tot 17:00.


Resultaat: -
Fase: Uitgevoerd