Heb jij ook een goed idee?

Vieze Vingers: Graffiti Jam

Vieze Vingers is HET evenement voor iedereen die van graffiti, kunst maken, muziek, eten, de buitenlucht en gezelligheid houdt. Vieze Vingers is een uitlaatklep voor de stress die mensen ervaren in het dagelijks leven. Een moment om al je creativiteit eruit te laten komen en iets tofs te creëren. Vieze Vingers is voor zowel beginnende als gevorderden graffiti artiesten. 

Tijdens Vieze Vingers krijgen beginners de kans om een graffiti workshop te volgen waarin zij vrij zijn om zelf iets te maken met behulp van een ervaren graffiti artiest. Ervaren artiesten krijgen de vrijheid om hun gang te gaan en een gave piece neer te zetten. Zij worden uitgedaagd om met een gelimiteerd kleurenpalet te werken. Hierdoor kan iedereen zijn of haar eigen stijl gebruiken, maar moeten ze wel goed over nadenken wat ze gaan maken.

Vieze Vingers is voor alle mensen die geïnteresseerd zijn in graffiti. De leeftijdsgrens om mee te doen is 14+. Bij de workshop is er ruimte voor 15 mensen. De workshop zal bestaan uit een uitleg door een graffiti expert, je eigen schets maken en vervolgens de schets op de muur te knallen met hulp van de expert en/of de ervaren artiesten. Daarnaast krijgen 15 ervaren graffiti artiesten de mogelijkheid om iets vets te creëren. Dit doen ze met spuitbussen die een partner van vieze vingers (gedeeltelijk) gesponsord heeft. Er wordt door de beginners geverfd op geplaatste borden, de ervaren artiesten verven op een muur die toegewezen is door de gemeente/gebiedsverbinder. De bezoekers kunnen terwijl er geverfd wordt luisteren naar muziek en in het zonnetje genieten van de kunst. Met de privacy van deze artiesten zal zeker rekening worden gehouden. De kunstwerken zullen voor enige tijd op een publieke locatie tentoongesteld worden.

Vieze Vingers wordt georganiseerd door Frenk Meesters, een 19 jaar oude Haarlemmer met een passie voor graffiti. Sinds 2019 is hij bezig met graffiti en heeft daarin een groot netwerk gecreëerd. Hij wil mensen enthousiast maken over graffiti, hij ziet dat het iets is waar veel op neergekeken wordt. In Haarlem zijn er weinig plekken waar graffiti legaal beoefend kan worden, door dit evenement geeft hij iedereen de ruimte om hun passie te oefenen.

De eerste editie van Vieze Vingers zal plaatsvinden op 23 juli in het Nelson Mandelapark in samenwerking met Urban Days. Dit is een periode van lekker weer, waardoor mensen buiten lekker bezig kunnen zijn. Voor mensen die alleen willen komen kijken zijn er voldoende leuke activiteiten georganiseerd door Urban Days. Voor de deelnemers is privacy gewaarborgd, foto’s en video’s maken zal niet worden toegestaan (tenzij er persoonlijk toestemming is gevraagd).


Fase: Draagvlakfase