Heb jij ook een goed idee?

A City Of One’s Own

Het enige wat een schrijver nodig heeft is een ruimte voor zichzelf (oké, en misschien een beetje geld), stelt Virginia Woolf in haar beroemde essay A Room of One’s Own. Ondanks dat het voor een jongvolwassene anno 2023 al bijna onmogelijk lijkt om een woning – laat staan een werkruimte of atelier – te vinden, barst het ook in Haarlem van inspirerende ruimtes.

Het wordt tijd dat we hier als stad creatiever gebruik van gaan maken. In de complexe tijden waarin we leven is het misschien wel belangrijker dan ooit om met onze omgeving, elkaar en onszelf in verbinding te blijven. Het schrijven en delen van verhalen, zeker die van jonge generaties, is hierbij essentieel. Schrijvers scheppen verhalen die de toekomst vormgeven. 

Met A City Of One’s Own zal Anouk Harkmans (22) verschillende plekken in Haarlem omtoveren tot schrijversresidenties en zich onderdompelen in alles wat de locaties te bieden hebben. Het gaat om

1. Pieter Teylers Huis 

2. Kathedraal Sint-Bavo 

3. Bibliotheek Haarlem centrum 

4. Parksessies festival 

5. Molen De Adriaan 

Per locatie laat zij zich inspireren voor (poëtische) essays, die zullen worden samengevoegd tot een bundel, telkens voorzien van een andere illustratie van een Haarlemse illustrator of beeldend/grafisch kunstenaar. Deze ‘nomadische’ manier van werken (schrijven) sluit goed aan bij het karakter van Anouk haar teksten, waarin zij continu op zoek gaat naar nieuwe manieren om zich te verhouden tot zowel maatschappelijke, universele thema’s, als persoonlijke gevoelens en ervaringen. Middels het schrijven leert zij zichzelf en de wereld gaandeweg beter te begrijpen. 

Het gehele schrijfproces naar de bundel toe zal door verschillende fotografen uit de stad worden gedocumenteerd in foto en video. Dit materiaal zal gaandeweg worden gebruikt ter promotie, om zowel het project an sich, als de bundel en locaties in de stad onder de aandacht te brengen. Voor dit project is bovendien een partnerschap aangegaan met stichting Literair Haarlem. Ter promotie van A City Of One’s Own zullen we in overleg met de bibliotheek een muur in de stad voorzien van een quote uit een van de teksten. 


Resultaat: Essaybundel - presentatie
Fase: In ontwikkeling