Heb jij ook een goed idee?

Ontwikkeld

Bij het project ‘’Ontwikkeld’’ gaan asielzoekers aan de slag om zichzelf creatief te uiten en hun dagelijks leven in beeld te brengen, letterlijk en figuurlijk. Door de asielzoekers een toffe workshop in fotografie aan te bieden proberen we hun creatieve kant te stimuleren en ze een leuke dag te bieden. Daarnaast krijgen ze een wegwerpcamera mee. Hiermee dagen we ze uit om door de week gave en toffe foto’s te maken die laten zien wie ze zijn en wat ze leuk vinden. Uiteindelijk zullen deze foto’s dan ook tentoongesteld worden op een expositie.

Het project

“Ontwikkeld” begint met een workshop. Bij deze workshop gaan de asielzoekers op een leuke en leerzame manier aan de slag met fotografie. De workshop wordt gegeven door een vakspecialist die uitlegt hoe je een camera bedient, hoe fotografie werkt en over zijn eigen werk. Daarna wordt er een kleine opdracht gegeven op de locatie en worden er portretfoto’s (als de deelnemers dat willen) genomen van de deelnemers. Aan het eind van de workshop krijgt ieder persoon een wegwerpcamera mee met de opdracht om hun dagelijkse leven en interesses vast te leggen.

Na een week worden de wegwerpcamera’s opgehaald en opgestuurd om te laten ontwikkelen. De foto’s worden eerst tentoongesteld in een expositie, waar iedereen hartelijk welkom is. Aan het eind van de expositie krijgen de deelnemers hun eigen foto’s mee naar huis. 

Expositie

Met ‘’Ontwikkeld’’ willen wij dat de asielzoekers, door middel van foto’s, het leven laten zien dat ze hier aan het opbouwen zijn. Via een expositie kunnen de deelnemers dit delen met het grotere publiek. Het doel is om meer verbinding te creëren tussen de bewoners van Haarlem en de asielzoekers. Daarnaast helpt het ook om de asielzoekers welkom te laten voelen.

De eerste workshop van ‘’Ontwikkeld’’ zal plaatsvinden in de week van 25 september op een toegankelijke locatie voor de asielzoekers. In de week van 2 oktober worden de camera’s opgehaald bij de asielzoekers. De expositie zal daarna plaatsvinden op een nog nader te bepalen locatie.

Thema: Nieuw in Holland
Fase: Draagvlakfase