Heb jij ook een goed idee?

Keukentafelkunst presenteert ‘VISWIJVEN’

Als je Haarlem binnenloopt vanaf het station loop je langs het standbeeld van de succesvolle zakenvrouw Kenau. Daarna passeer je een van de hofjes, waar uitsluitend weduwen of alleenstaande vrouwen wonen. Via de Barteljorisstraat, waar het beeldje van Malle Babbe staat, kom je uit op de grote markt, waar de vishal te vinden is. Het voormalig eindstation van de viswijven, die vanuit Zandvoort over het visserspad, langs de stinkende emmer (nu wapen van Kennemerland), uitkwamen op de grote markt om in de vishal hun vis zo goed mogelijk te verkopen. 

Het viswijf, de vrouw die onbeschaamd, ordinair en grofgebekt haar vis probeert te verkopen op de markt. Was het wel die schaamteloze vrouw? Of was het gewoon een hardwerkende vrouw die naast haar schreeuwende mannelijke collega’s gewoon haar goede kwaliteitsproducten wilde verkopen? Viswijf was naast Feeks, Furie, Haaibaai, Heks, Helleveeg, Karonje, Megera, Schreeuwlelijk een veel voorkomende benaming voor vrouwen die eigenzinnig en ambitieus waren in de maatschappij. Daarom willen wij  ( Margot, Shanya en Hanna) graag, net zoals de viswijven, goed grofgebekt ons werk aan de wereld tonen. Zonder schaamte, goede kwaliteit neerzetten op een publieke plek van de stad. Om zo weer een positieve draai te geven aan het beeld van de Haarlemse viswijven.

Keukentafelkunst collectief

Wij zijn een groep emotionele, aandachttrekkende, hormonale, geile en creatieve vrouwen. 

Ons streven is om ruimte in te nemen samen met gelijkgestemden. Via sculpturen, grafisch werk, schilderijen en interactieve werken brengen wij onze boodschap naar buiten.

Keukentafel Kunst is ontstaan uit een noodzaak. Tijdens onze creatieve loopbaan ontdekten we dat wij als beginnende vrouwelijke makers veel obstakels moesten trotseren voordat we een succesvolle expositie konden starten.Voornamelijk als we met ‘typerende’ vrouwelijke thema’s werkten, ondervonden we veel weerstand of gebrek aan aandacht. Daarom willen wij juist een platform creëren waar bij deze thema’s extra welkom zijn.

Aan de hand van onze werken willen wij vrouwelijke taboes en vrouwen in marginale omstandigheden in gesprek gaan met de bezoekers. We willen in de toekomst ook de ruimte vullen met andere creatieve vrouwelijke makers, van alle generaties. Zowel online als offline.

Tijdens Viswijven maken we een begin aan deze goede voornemens en presenteren we in het centrum van Haarlem de kunstwerken in een Pop-up expositie.

Je kan het proces volgen via :https://www.instagram.com/keuken_tafel_kunst/

Pop-up expositie Viswijven bij Bar Boef

De expositie Viswijven op 12 november was als een rebels maar speels statement tegen de conventionele kunstvormen, doordrenkt met de humor en provocatie van de Keukentafelkunst meiden. Elk kunstwerk vertelde een verhaal met een feministische twist, en de avond was een viering van kunst, strijd voor gelijkheid en de kracht van de vrouwelijke verbeelding. 

Een van de grootse werken van de avond was de imposante baarmoeder installatie, waarin bezoekers de kans kregen om letterlijk in de kunst te stappen en de verbinding met het vrouwelijke orgaan te ervaren. De grote geschilderde vulva’s met gebreide draden die menstruatiebloed presenteerden, waren prachtig,  provocerend en brachten gesprekken op gang over de kracht van vrouwen.

Het deel van de expositie gewijd aan de koffiekannetjes, bood een intieme setting voor het bespreken van belangrijke thema’s. Bezoekers deelden gedachten en ideeën terwijl ze genoten van gesponsorde biertjes van Oedipus, wat de avond nog levendiger maakte.

De Keukentafelkunst meiden hebben met hun kunstwerken niet alleen de ruimte van Bar Boef getransformeerd, maar ook onze gedachten uitgedaagd. Het was een avond vol betekenisvolle gesprekken, kunstzinnige ontdekkingen en bovenal, een viering van vrouwelijke kracht en creativiteit. 


Resultaat: Expositie
Fase: In ontwikkeling