Heb jij ook een goed idee?

Ctrl+Alt+Respect

Het ‘Netwerk Mediawijsheid’ roept jaarlijks met De Week van de Mediawijsheid bedrijven, gemeenten, bibliotheken, platformen en individuen op om een grens te trekken bij kwetsend gedrag online. De Week van de Mediawijsheid is een jaarlijkse bewustwordingscampagne over kritisch en actief omgaan met media, dit jaar is dat #hierniet. STAD onderschrijft de doelstellingen en het belang van ‘De Week van de Mediawijsheid’. Daarom gaan we de uitdaging aan met Slimpact om oplossingen te bedenken zodat we ervoor zorgen dat je online kunt zeggen wat je denkt – op een respectvolle manier. Zo blijft de online wereld een fijne plek voor iedereen. Hierop hebben wij Ctrl+Alt+Respect bedacht.

Waarom?

Zeker als we jong zijn, zijn we heel makkelijk beïnvloedbaar en over te halen, zolang we maar leuk gevonden worden.. We willen kinderen veel bewuster maken over de impact die woorden, zowel offline als online, kunnen hebben op een ander, en hoe makkelijk het is om met slechte invloed om te gaan. Het is belangrijk om kinderen aan het denken te zetten over deze impact zodat ze er ook gepast mee om kunnen gaan, en leren dat grenzen aangeven geen slecht ding is.

Door wie

Ctrl+Alt+Respect is verzonnen door de stagiaires van STAD Delft, deze groep bestaat uit Nikki, Kim en Noa. STAD staat voor Stichting Talent and Dreams omdat wij helpen jongeren hun dromen waar te maken. Als jongeren met een tof idee voor een project naar ons toe komen, helpen wij hen dit uit te voeren. 

Wat is Ctrl+Alt+Respect?

Het is een stripverhaal dat gaat over pesten, groepsdruk en grenzen.  Met dit stripverhaal willen we laten zien dat het heel makkelijk kan zijn om je aan te sluiten bij iets waar je het helemaal niet mee eens bent. 

Ctrl+Alt+Respect volgt de hoofdpersoon genaamd Poppy. Poppy wordt buitengesloten door een groepje mensen omdat hij er anders uit ziet. Er worden dingen gezegd als ‘’hij is raar, lelijk, niks waard, etc.’’. 

 In het verhaal zie je hoe Poppy bezwijkt onder groepsdruk en zelf gaat mee pesten om erbij te horen. Uiteindelijk wordt er ingegrepen met de catchphrase ‘’Heb wat Ctrl+Alt+Respect’’. Dit staat symbool voor het respect wat we voor elkaar moeten hebben online en komt voort uit de sneltoets ‘’Ctrl+Alt+Delete’’. 

De strip laat de ‘’online wereld’’ in het echt zien om de impact nog groter te maken. Iedereen weet hoe pesten er in de echte wereld uitziet, maar we willen jongeren laten zien dat ditzelfde gedrag dus ook online gebeurt. 

Sfeerschets

Stel je voor, je bent weer 15, maar dan in deze generatie. Iedereen heeft overal telefoons, en iedereen communiceert zo met elkaar. Jij bent daar ook geen uitzondering van. Omdat je zo graag bij de groep wilt horen, maak je net zulke nare comments als dat mensen in je vriendengroep maken maar je hebt zelf eigenlijk niet eens door wat voor impact het heeft op iemand. Op school is een aparte les ingepland. “Ctrl+Alt+Respect? Wat is dat nou weer??”, “Ja echt geen idee, zal wel weer zo een rare les zijn ofzo”, “yoo daar heb ik dus echt geen zin in.” hoor je meteen rondgaan in je vriendengroep. 

Maar ondanks wat iedereen net zei, gaan jullie toch allemaal netjes naar de les toe. Hier wordt een korte uitleg gehouden over de week van mediawijsheid en #HierNiet. Je leest vervolgens zelf de strip. Realisatie raakt je ook ineens dat jij eigenlijk in precies dezelfde situatie zit als Poppy, of elke andere grijze persoon in die strip. 

De les is voorbij. Ook al is de les nu voorbij, je denkt er de hele weg naar huis aan. Zodra je weer op je kamer zit, krijg je weer een berichtje in de groepsapp. Er is een foto in de groep gegooid van iemand waar de groep het al een tijdje op heeft gemunt. Er worden allemaal nare dingen over deze persoon gezegd. Maar je besluit dat genoeg genoeg is. Je wilt niet met deze mensen omgaan als ze zich zo tegenover anderen behandelen. Hebben ze niet door wat het met iemand doet?? 

Je stuurt het voor je het door hebt; Heb je geen Ctrl+Alt+Respect ofzo?? Laten we hier gewoon mee kappen. 

Het is ineens stil in de groepsapp, en het gevoel van schaamte wast over je heen. Je zet je telefoon op niet storen en gaat maar slapen.

Je bereidt je voor om die dag publiekelijk uit de vriendengroep gegooid te worden, maar dat zal je accepteren. Beter tijdelijk geen vrienden dan deze vrienden. Een van je (voormalige) vrienden zie je op je af stappen, maar tot je verrassing is het met een grote glimlach: “Dat was echt vet wat je gister deed! Heb je de groepschat gezien?? “Je hebt mensen geïnspireerd man!” huh? Nee, je had expres niet op je telefoon gekeken. 

Je pakt nu nieuwsgierig je telefoon, en zet niet storen uit. 

..100+ berichten..

Je opent je telefoon en ziet hoe er een ruzie is ontstaan. Hoe dat sommige mensen uit de vriendengroep achter je stonden en deze persoon verdedigde, en de andere groep die nog helemaal niet zien dat ze verkeerd zitten. 

Met deze actie heb je misschien een aantal ‘vrienden’ verloren, maar ook een hele hoop gewonnen. En je voelt trots over je heen komen. Trots dat je het toch wel hebt gezegd. Trots dat je mensen hebt kunnen inspireren en dus deze beweging hebt gestart. 

Waar en wanneer

Ctrl + Alt + Respect is een webtoon (online stripverhaal) die we op verschillende platformen gaan delen.

Om het te verspreiden onder kinderen en jongeren, zijn we van plan samen te werken met bijvoorbeeld schoolkranten en platformen voor deze doelgroep (kidsweek, WikiKids, SchoolTV) 

Thema: #hierniet