Heb jij ook een goed idee?

Sidewalk Stories

Straatintimidatie is het uitvoeren van ongewenste gedragingen richting personen of groepen in een openbare ruimte. Straatintimidatie is voor heel veel mensen iets dat dagelijks voorkomt zonder dat ze het überhaupt doorhebben. Onbewust passen mensen zich al snel aan in bepaalde situaties om niet nageroepen of lastiggevallen te worden. Meisjes die hun kleding aanpassen als ze in de avond over straat lopen, homoseksuele koppels die geen affectie durven te tonen in het openbaar of mensen die een andere terugroute lopen omdat ze weten dat ze anders worden lastiggevallen. Dit zijn allemaal voorbeelden van straat intimidatie. 

Gemeente Utrecht heeft een plan om dit soort intimiderend gedrag de komende jaren aan te pakken. Dit doen ze door zich niet te richten op de slachtoffers, maar op de daders van dit soort acties. Het plan richt zich op 4 doelen:

  • Bewustwording en normstelling
  • Aanpak op straat
  • Aanpak dader
  • Ondersteuning slachtoffers.

Met dit thema hebben de stagiaires van STAD Delft een project gemaakt om onze bijdragen te leveren aan het tegengaan van straatintimidatie. Daarom hebben we Sidewalk Stories bedacht. 

Wie heeft Sidewalk Stories bedacht?

De stagiaires van STAD Delft hebben Sidewalk Stories georganiseerd. Dit zijn Lorenzo, Latisha en Yashvir. STAD is ook een organisatie waar jij zelf met een tof idee naartoe kan komen en maken!

Wat is Sidewalk Stories?

‘Sidewalk Stories’ is de naam van een podcast over straat intimidatie. In de podcast hebben we onderwerpen behandeld zoals: Discriminatie, racisme, sexuele intimidatie en LHBTIQ+. 

Naast dat deze onderwerpen van zichzelf al grote maatschappelijke problemen zijn, worden ze ook geassocieerd met straatintimidatie. Bij discriminatie en racisme worden bepaalden personen of groepen anders behandeld door kenmerken, zoals huidskleur of ras. Dit zijn ook kenmerken waar daders van straatintimidatie mensen voor kunnen aanspreken in het openbaar. 

Sexuele intimidatie en LHBTI Q+ zijn ook onderwerpen die vaak gelinkt worden met straatintimidatie. Sexuele intimidatie is seksueel getint gedrag dat als ongewenst gezien wordt aan degene naar wie het naar is gericht. Dit soort gedrag kan zich ook in het openbaar vertonen. In dit soort situaties zijn er veel factoren die er spelen, zoals machtsdynamiek. 

Mensen uit de LHBTI Q+ community hebben ook last van straatintimidatie. Zo worden homoseksuele koppels vaak lastiggevallen en soms ook mishandeld, alleen omdat ze hun seksuele voorkeuren op een openbare plek tonen. 

Dit soort acties kunnen slachtoffers onzeker, boos en verdrietig maken. Met ‘Sidewalk Stories’ proberen we ervoor zorgen dat slachtoffers een platform hebben om hun emoties te uiten. Ook hebben we daders van straatintimidatie uitgenodigd om hun ervaring te delen en om hun in te kunnen laten zien dat wat ze gedaan hebben niet oké is. Daders van straatintimidatie zijn vaak niet bewust van de invloed van hun acties.

Sidewalk Stories heeft uiteindelijk 3 afleveringen van 30 minuten. De afleveringen kan je terugvinden op YouTube zodat het voor iedereen toegankelijk is om te bekijken. 

Aflevering 1: Discriminatie/racisme

In deze aflevering was Kayla Pandt van Stichting iDb te gast. Stichting voor Inclusie en discriminatiebestrijding (iDb) signaleert, voorkomt en bestrijdt discriminatie en ongelijke behandeling in de regio Hollands Midden en Haaglanden. Kayla vertelde meer over haar werk bij iDb en over haar eigen persoonlijke ervaringen met betrekking tot discriminatie, racisme en straatintimidatie.

Aflevering 2: Straatintimidatie en voetbalsupporters

In deze aflevering was Thimo te gast, een fanatieke ADO Den Haag supporter. Hij vertelde over hoe het onder supporters uit de hand kan lopen na voetbalwedstrijden van rivaliserende clubs.

Aflevering 3: Straatintimidatie in het dagelijks leven

In deze aflevering was Zara te gast. Een jongedame uit Leiden die een aantal persoonlijke ervaringen vertelde over wat zij heeft meegemaakt op het gebied van intimidatie in haar dagelijks leven.

Voor wie was het?

Sidewalk Stories is voor iedereen te bekijken. Het is voor daders, slachtoffers en buitenstaanders van straat intimidatie. We hopen dat iedereen die de podcast luistert er iets van mee krijgt, dit kan voor ieder persoon anders zijn. Voor sommige is het fijn zich gehoord te voelen en voor anderen kan het juist heel confronterend zijn om hun eigen gedrag terug te zien op beeld. Hierdoor hopen we mensen meer bewust te maken van dit onderwerp en hun eigen plek erin. 

Zoals eerder besproken hebben we experts, slachtoffers en daders uitgenodigd om aan onze podcast mee te doen. Hierdoor hebben we van iedereen een ander perspectief over de situatie.  We hebben het met de experts gehad over de statistieken van de straatintimidatie en wat hun mening erover is. Slachtoffers en daders hebben we uitgenodigd om allebei hun kant van de verhalen te horen. 

Thema: straatintimidatie