Heb jij ook een goed idee?

Haarlem World Festival

Schalkwijkse jongeren zijn trots op hun wijk! Toch merken ze dat de rest van Haarlem neerkijkt op de (jongeren uit de) wijk. Deze jongeren merken dat ze hierdoor kansen missen om te laten zien wie ze zijn en wat ze kunnen. Om aan Haarlem te laten zien dat Schalkwijk gewoon vet is, en dat de jongeren die daar wonen ook kansen moeten krijgen, gaat Miguel (18) uit Schalkwijk het Haarlem World Festival organiseren!

De verschillende jongeren en muziekstijlen zorgen voor een wereldse vibe. De naam ‘Haarlem World Festival’ is afgeleid van het Hip-Hop album Harlem World door MA$E en de gelijknamige single van Ol’ Dirty Bastard. Twee klassiekers binnen de Hip-Hop cultuur. Voor deze naam is gekozen omdat de Hip-Hop genre populair is, en resoneren onder de inwoners van Schalkwijk. Daarnaast leek de naam ons grappig, omdat wij zo eigenlijk de naam van onze stad terugnemen van Harlem, New York. 

De naam ‘Haarlem World’ sluit voor ons ook aan bij de gedachtegang van het festival dat iedereen welkom is. Wij willen iedereen erbij betrekken, wij willen de ‘wereld’ erbij betrekken.

Jongeren

Haarlem World Festival is een dag waarin verschillende jongeren kansen krijgen om zichzelf te laten zien. Het festival zelf wordt helemaal gedragen door jongeren: jonge (voornamelijk) Schalkwijkse artiesten komen (voor het eerst) optreden, jonge ondernemers kunnen zichzelf op de markt zetten bij de kraampjes, er is lekker eten gemaakt door jongeren en het festival wordt helemaal georganiseerd door jongeren. 

Iedereen is welkom op het festival, zo bouwen we een brug tussen Schalkwijk en de rest van Haarlem. De jonge en opkomende artiesten zullen allemaal uit verschillende muzikale hoeken komen. Een aantal voorbeelden zijn Hip-Hop, R&B, Reggae, Soul, Afro-beats en Pop muziek. Hierdoor ontstaat er een variatie aan muziek en krijgen meerdere jongeren de kans om op te treden. 

Organisator

Mijn naam is Miguel Klaassen (18), een aspirerend ondernemer uit Schalkwijk binnen de muziek- en entertainmentwereld. Zelf merk ik dat de gemeente ambitie toont om Schalkwijk meer op de kaart te zetten. Hiervoor is het van belang dat de jongeren een kans krijgen om te groeien in hun kwaliteiten. Mijn doel met het Haarlem World Festival is om iets positiefs neer te zetten voor Schalkwijk, en mijn stad Haarlem.

Het festival 

Door dit positieve festival ziet de jonge generatie uit Schalkwijk dat ze er wel bij horen en dat er ook daadwerkelijk een plaats voor hen is in de maatschappij. 

Zoals eerder benoemd komen er op het podium jongeren optreden met allemaal  een eigen muziekstijl. Het is een muzikaal diverse dag waar gezelligheid centraal staat. Iedereen is welkom om te genieten van het lekkere weer en de muziek. 

Het festival heeft een wereldse stijl, dit valt vooral terug te zien in de kraampjes van de ondernemers en de catering. Elk kraampje heeft een eigen stijl, wat we creëren in samenspraak met degene die bij dat kraampje staat. De basisregels hiervoor zijn wel dat er variatie ontstaat tussen de verschillende kraampjes, maar dat er wel een samenhang is in het festival zelf.

Haarlem World Muziek Festival zal plaatsvinden op 3 augustus 2024. De beoogde locatie is het Californiëplein in Schalkwijk. Het festival begint in het begin van de middag (13:00) en eindigt in de avond (21:00). 


Fase: Draagvlak