Heb jij ook een goed idee?

Europraat

Van 6 tot 9 juni vinden in heel Europa de Europese verkiezingen plaats. De op één na grootste democratische verkiezing van de wereld. Tijdens deze dagen kunnen maar liefst 500 miljoen Europeanen naar de stembus. Ook in Nederland gaan we met miljoenen naar de stembus. Toch blijven jongeren hierin vaak de grote stille groep. Veel jongeren vinden de Europese verkiezingen een ontzettend saai onderwerp. Terwijl het ook voor jongeren juist nu heel belangrijk is om te gaan stemmen en zij een verschil kunnen maken. Aan ons als stagiaires van STAD Haarlem Oost deze periode de taak om jongeren verder te informeren over de Europese Unie.
Maar hoe doe je dit? Hoe zet je deze verkiezingen op de kaart bij jongeren en motiveer je ze om te gaan stemmen. Na verschillende brainstormsessies kwamen wij met drie concepten.

Concept 1: Stemstival
Met Stemstival wilden wij een saaie stem locatie omtoveren tot een plek met muziek en gezelligheid. Want stemmen is toch veel leuker in een leuke omgeving.

Concept 2: Make love, not war.
Make love, not war was een idee om een campagne op te zetten door middel van het uitdelen van condooms. We wilden op de verpakkingen quotes zetten die te maken hebben met de Europese verkiezingen en deze condooms uit delen op straat.

Concept 3: Europraat
Europraat is een interactief spel, waarmee wij jongeren wilden motiveren om te gaan stemmen.

Deze drie concepten pitchten we aan een jury in Leiden. Na een zorgvuldige afweging kozen zij het derde concept, genaamd Europraat. Europraat was een innovatief en interactief kaartspel dat ontworpen was om op een leuke en grappige manier meer inzicht te geven in de Europese verkiezingen. Het spel bevatte dilemma’s en doe-opdrachten, waarmee we hoopten jongeren te motiveren om het gesprek aan te gaan over deze verkiezingen.

Het proces om Europraat op te zetten begon met een uitgebreide brainstormsessie, waarbij we verschillende ideeën en spelmechanismen verkenden. Vervolgens ontwierpen we de eerste versie van het spel, inclusief kaarten met vragen en opdrachten die zowel informatief als vermakelijk waren. We testten deze versie met verschillende groepen van jongeren om feedback te verzamelen en het spel te verbeteren. Na deze testfase gingen we over tot de productie van het spel. We werkten samen met een ontwerpbureau om de kaarten en de speldoos professioneel vorm te geven, zodat het spel er aantrekkelijk en uitnodigend uitzag. Daarna volgde de productie van de fysieke exemplaren van het spel.

Om Europraat succesvol te introduceren, benaderden we verschillende horecagelegenheden in Haarlem met het voorstel om het spel beschikbaar te stellen aan hun klanten. We organiseerden presentaties en demonstraties om de eigenaren en het personeel te laten zien hoe het spel gespeeld moest worden en welke voordelen het kon bieden voor hun zaak. We hoopten dat jongeren tijdens een etentje of borrel het spel zouden spelen en zo op een ontspannen manier meer te weten zouden komen over de Europese verkiezingen. Daarnaast maakten we promotiemateriaal, zoals posters en flyers, om de aandacht van het publiek te trekken en hen te stimuleren het spel te proberen.

Europraat was de perfecte manier om op een ontspannen en leuke manier meer betrokken te raken bij de Europese politiek. Door het spel te spelen, konden jongeren interessante gesprekken voeren en ontdekken hoe belangrijk hun stem kon zijn voor de toekomst van Europa. Het spel bood een unieke gelegenheid om politieke betrokkenheid te vergroten op een manier die zowel informatief als amusant was.

Thema: Europese Verkiezingen
Resultaat: Een spel rondom de Europese verkiezingen!
Fase: Afgerond