Heb jij ook een goed idee?

Eet Sprakelijk

Haarlem is voor veel jonge mensen een beetje een saaie stad geworden. De plekken waar je iets leuks kan doen zijn vrij schaars. Er zijn wel een aantal plekken zoals Patronaat of Baja’s Beach Bar, maar dit is specifiek uitgaan of concerten. Veel jongeren zijn steeds meer op zoek naar een plek waar ze zelf ook actief mee kunnen doen in de programmering. Een plek waar ze makkelijker zelf iets kunnen opzetten en uitvoeren. Waar bijvoorbeeld eten, kunst en dansen samenkomen. In veel steden heb je deze plekken wel, denk aan een Skatecafe in Amsterdam of de PIP in Den Haag.

Via Markus van Get Out Collective kwamen, Esmee, Josephine en Milan bij STAD terecht. Zij kwamen toen op het idee om een diner te organiseren, waar een aantal verschillende jongeren hun verhaal konden vertellen op een spoken word achtige manier. Een avond die niet alleen draaiden om de kunst en de sprekers, maar waar ook actief werd ingezet op participeren. Hiervoor wilden zij drie sprekers uitnodigen die ieder één of meerdere stukken of verhalen vertelde en eindigden met een vraag. Na iedere gang kwam een spreker en de vraag kon iedereen dan samen of voor zichzelf uitwerken. Vervolgens was er ook ruimte voor de bezoekers om hun verhaal of vraag voor te dragen. Daarnaast waren er verschillende plekjes gecreëerd waar kunst kon worden gemaakt. Zo konden ook de tafelkleden worden beschildert. Na een kleine twee maanden van brainstormen, financiering fixen, sponsors zoeken, aankleding, decoratie en productie was het op vrijdag 28 juni zo ver. De eerste editie van Eet Sprakelijk. Overall een ontzettend bijzondere avond en eerste stap richting een plek waar jongeren van nu zich thuis kunnen voelen. Niet alleen maar welkom zijn, maar ook daadwerkelijk de ruimte voelen om te samen te creëren.

Het diner vond plaats op vrijdag 28 juni op het kantoor van STAD Haarlem Oost. Het programma begon om 18.00 uur en duurde tot ongeveer 00.00 uur.


Resultaat: Een bijzonder kunstzinnig diner voor 50 jongeren
Fase: Afgerond