Haarlem Future Faces: Zara en Noor

In het project Haarlem: Future Faces worden de verhalen van jonge Haarlemmers belicht die de toekomst van de stad vormgeven. Wat zijn de frisse perspectieven van deze nieuwe generatie, en hoe zien zij de culturele scene van Haarlem? Op welke plekken vinden jongeren tegenwoordig hun vermaak, en waar kan de stad nog verbeteren? Door middel van gesprekken en portretten worden de mensen die de cultuur van morgen vormgeven in de spotlight gezet. Welke inzichten delen ze over hun persoonlijke ervaringen, en welke richting hopen ze dat Haarlem zal inslaan?

“Wij willen andere jongeren stimuleren om van cultuur te genieten”

Dit keer spreken we met Zara en Noor, twee theaterliefhebbers uit het mooie Haarlem. Vorig jaar sloten ze zich aan bij Schuurjongeren. Deze groep jonge enthousiastelingen verzorgen verschillende soorten randprogrammering bij De Schuur. Ze leiden onder andere de nagesprekken na theatervoorstellingen, waarbij ze zowel het publiek als de acteurs en regisseurs betrekken. “Volgens mij mogen jongeren bij geen enkel ander theater de dialoog over een stuk starten,” zegt Zara, “dat maakt het soms best spannend.” De meeste theaterbezoekers zijn ouder dan Noor en Zara. “In de zalen zie je vooral veel grijze hoofden,” merkt Noor op. Ondanks de gemiddelde leeftijd van de theaterbezoeker, vinden Zara en Noor het belangrijk dat ook jongeren hun mening delen. “Je moet zeggen wat je zelf denkt, zonder te bedenken wat volwassenen ervan vinden.” De frisse blik van de Schuurjongeren is belangrijk, ookal sluit de doelgroep niet altijd direct aan op hun leefwereld. “Wij willen andere jongeren stimuleren om van cultuur te genieten,” legt Zara uit

Wat de Schuurjongeren zo bijzonder maakt? Dat is volgens Zara en Noor heel simpel. “Het is heel leuk om een groepje te vormen met gelijkgestemden. Samen kunnen we praten over voorstellingen, films en het leven. Wij zijn allemaal een beetje hetzelfde, en dan is het heel fijn dat je elkaar op deze manier kan ontmoeten”, vertelt Zara vrolijk. Noor vult aan: “Bovendien mogen alle schuurjongeren gratis naar voorstellingen, met een +1! Dat is natuurlijk super fijn voor ons, èn op deze manier nemen wij veel sneller een keer iemand mee die anders nooit een theaterstuk zou gaan zien”. Schuurjongeren biedt jonge Haarlemmers dus vooral een plek waar ze ideeën kunnen uitwisselen met leeftijdsgenoten. Het lijkt een soort open forum voor jonge Haarlemse creatievelingen. De Schuur lijkt hierin met de Schuurjongeren een sleutelpositie in te nemen binnen het culturele dialoog van Jong Haarlem.

Het is dan ook geen verrassing dat Zara en Noor het aller-allerliefste bij de Schuur komen in hun vrije tijd. “Zonder De Schuur zou Haarlem een stuk minder leuk zijn,” vinden ze beiden. Andere plekken waar ze graag te vinden zijn in Haarlem is PHIL, Patronaat en de Schouwburg. Naast het feit dat zij, vanwege de Schuurjongeren, ook daar gratis naartoe mogen, vinden zij dat ook daar een hele fijne sfeer hangt. Toch zien ze ook uitdagingen. Cultuur wordt steeds duurder, vooral voor jongeren. Dankzij hun rol als Schuurjongeren kunnen zij gratis naar verschillende podia, maar zonder die kans was dat financieel bijna onmogelijk geweest. “Cultuur zou toegankelijker moeten zijn voor mensen met een kleine portemonnee,” zegt Noor. “Straks is een theaterbezoek enkel nog weggelegd voor jongeren met rijke ouders. En dat is simpelweg oneerlijk”. Zara en Noor waarschuwen voor het vooruitzicht dat de drempel om voor jongeren naar het theater te komen nu nòg groter gaat worden.

Hoewel ze zich thuis voelen in Haarlem, twijfelt Zara soms over haar toekomst in de stad. “Haarlem is charmant, maar ik weet niet of ik hier over tien jaar nog wil wonen. Het voelt soms te klein en niet divers genoeg, zowel in achtergronden als leeftijden.” Noor geeft aan dat de Haarlemse cultuur wordt bepaald door een klein bubbeltje van dezelfde mensen, en die zijn gemiddeld gezien wat ouder dan zijzelf. Zara vult aan: “Ik zou willen dat jonge mensen hier niet alleen bezoekers zijn, maar ook deelnemers en makers. En dat ze makkelijk toegang hebben tot kunst en cultuur. Ik zou willen dat er een plek was waar je gewoon kunt hangen, ideeën kunt uitwisselen en geïnspireerd raken door anderen. Een cafeetje, bijvoorbeeld”. Deze opmerking wijst opnieuw naar het overtreffende belang om ook Jong Haarlem aan het woord te laten in de culturele dialoog.

Ben jij een jonge, enthousiaste Haarlemmer en wil jij ook je verhaal doen bij Haarlem Future Faces? Of wil jij graag samen met STAD een project doen om Haarlem weer een stukje leuker te maken? Stuur een mail naar danielle@stad-haarlem.nl

Deel dit via:
benjamin