Heb jij ook een goed idee?

De ijsbeer en de poolvos

Hi, ik zal me even voorstellen. Mijn naam is Sophia Bernson. Als grafisch vormgever en illustrator, afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, zet ik me in voor een wereld met meer liefde en respect voor dieren en het milieu. Het welzijn van ecosystemen en een gezonde omgeving voor iedereen zijn voor mij essentieel en vormen een voortdurende inspiratiebron voor mijn werk. Ik voel verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een wereld waar we met z’n allen kunnen samenleven. Met mijn werk richt ik me op het vergroten van bewustwording rond wereldwijde duurzaamheidsvraagstukken en de schoonheid van de natuur. Met mijn illustraties wil ik mensen raken en aanzetten tot actie, door verhalen te vertellen over de organismen en ecosystemen waarmee we deze planeet delen. Vanuit deze overtuiging ben ik aan de slag gegaan met mijn aankomende prentenboek: De ijsbeer en de poolvos. 

Mijn passie ligt in het toegankelijk maken van verhalen en feiten door middel van visuele communicatie. Met vorm, kleur en karakter maak ik beelden die informeren, maar ook je aan het lachen kunnen maken of mooi voor het oog zijn. Mijn volgende stap? Een zelf geschreven en geïllustreerd prentenboek waarmee ik jong en oud wil uitnodigen om mee te lopen met de ijsbeer en poolvos. Met dit prentenboek hoop ik samen te kunnen werken met een organisatie die het welzijn van de pooldieren behoudt en een inzameling van donaties kan realiseren. Hier kan ik een campagne voor ontwikkelen en ook staat een boekpresentatie, expositie en duurzame producten in het plan. Denk aan kaarten, posters, knuffels, kleurplaten, stempels en een tipboekje die helpt C02 uitstoot te verminderen. Een optie zou ook kunnen zijn om producten te maken die het gebruik van single-use plastics tegengaan zoals thermosflessen of lunchboxen. Kortom: een prentenboek dat verder gaat dan alleen het verhaal zelf.

Het Noordpoolgebied is in gevaar door de wereldwijde klimaatverandering. Hierdoor warmt de aarde op en smelt het zee-ijs en dat heeft grote gevolgen voor de mensen en dieren die er leven. Zo heeft de ijsbeer bijvoorbeeld zee-ijs nodig om te kunnen overleven. Dieren beginnen naar andere gebieden te gaan op zoek naar eten. De gewone vos dringt de leefgebieden van de Poolvossen in waardoor zij het ook moeilijker krijgen. In Noord-Canada is een nieuw beschermd gebied gekomen. Narwallen trekken hier jaarlijks doorheen. Dit wil ik aanmoedigen door dit te verwerken in mijn verhaal. Graag verstop ik dierenweetjes in het verhaal. Naast de ijsbeer en poolvos zijn er meer pooldieren te ontdekken. Dier-, verhaal-, natuur- en kunstliefhebbers. Jong en oud. Ook is dit project voor pooldieren, het laat hun leefomgeving zien en vertelt leuke dierenweetjes. Het doel is om mensen op een leuke, positieve en toegankelijke manier te informeren over de oorzaak en gevolg van klimaatverandering. Dit doe ik door een prentenboek te ontwikkelen dat, hoewel het vooral gericht is op jonge kinderen, ook jongvolwassenen en volwassenen aan kan spreken. Ik zou graag samenwerken met een dierenorganisatie zodat ik donaties voor Wereld Natuur Fonds kan verzamelen met dit boek. Dit project is heel persoonlijk: het realiseren van een prentenboek met een betekenisvolle boodschap is een langgekoesterde droom van mij.

De ijsbeer en de poolvos is een vriendelijk en lief verhaal met sterke en grafische illustraties. Deze illustraties zijn gemaakt met dun lijnwerk en grote gekleurde vlakken. Het verhaal begint door een van de gevolgen van klimaatopwarming. Namelijk het wegsmelten van het leefgebied van de ijsbeer. Hierdoor komt de ijsbeer in een andere leefomgeving terecht. Onderweg ontmoet hij meer dieren. Er zit humor, wederzijds respect ondanks anders zijn, geduldig zijn en nieuwsgierigheid in voor. Uiteindelijk komt hier vriendschap uit. Het verhaal gaat vol met leuke dierenweetjes zitten ondanks dat er een serieuze boodschap in zit verwerkt. 

De boekpresentatie doe ik graag in een boekenwinkel of andere geschikte locatie in Haarlem. Een plek die graag kennis over de natuur wil overbrengen en kunst waardeert. Misschien een opening in de Haarlemmer bibliotheek of in het Teylers museum? Misschien is het Groote museum in Artis zelfs een optie? Het zou geweldig zijn als ik dit volgend jaar kan realiseren, omdat het over een ijsbeer gaat is misschien rond kerst/winter een opening het meest geschikt. 

Ik zoek nog partners en fondsen die dit project willen subsidiëren of willen samenwerken. Bijvoorbeeld een organisatie die het welzijn van pooldieren behoudt, zoals WWF. Hopelijk kan ik hen helpen donaties in te zamelen en kinderen meer te leren over klimaat en dierenwelzijn. De dieren die in het boek voorkomen zijn ook dieren waar zij regelmatig mee te maken hebben om te helpen.

Tips of suggesties over alles wat bij dit project komt kijken is welkom, stuur mij een berichtje via Instagram(@sophiabernson_fie) of via de mail: sophia_bernson@live.nl


Fase: Draagvlak fase