Expositie ‘Vreemd in eigen STAD’ Jan Sikkes
Voor wie?
De jeugd in Haarlem speelt een essentiële rol in het vormgeven en levend houden van onze stad. Jongeren voegen een onmiskenbare energie toe en dragen met hun initiatieven bij aan de groei en leefbaarheid van Haarlem. Helaas zijn deze initiatieven vaak onderbelicht en blijft de waarde die jongeren bieden onzichtbaar. Stichting STAD, die al meer dan tien jaar jongeren ondersteunt in het opzetten van projecten, herkent de waarde hiervan. Niet alleen in Haarlem, maar in steden door heel Nederland ziet STAD het belang van jongereninitiatieven als katalysatoren voor positieve verandering.
STAD heeft de kans gekregen om het voormalige Jan Sikkes-gebouw te gebruiken als podium voor deze initiatieven. Dit biedt een unieke gelegenheid om de impact van jongeren op de stad zichtbaar te maken, om de resultaten van hun inspanningen te tonen en om Haarlem vanuit een jeugdige blik te beleven. Hiermee kunnen we niet alleen de kracht van jongerencultuur in de spotlight zetten, maar ook Haarlem inspireren om jongereninitiatieven serieus te nemen als onderdeel van de stad.
Wat?
Samen met een groep creatieve jongeren hebben we tussen 14 december en 5 januari het oude Jan Sikkes-gebouw getransformeerd tot een eigentijds VVV-kantoor dat Haarlem vanuit het oogpunt van jongeren presenteert. Deze showcase, “Vreemd in eigen STAD,” nam bezoekers mee langs een aantal van de vetste jongeren initiatieven van het afgelopen jaar, ieder op hun eigen manier, laten zien hoe zij Haarlem door middel van hun product, evenement of andere bijdrage een stukje mooier hebben gemaakt. De showcase omvatte projecten als Stoked, Surreal Garden Session en Get Out Collective, maar ook exposities van YAE Events, Jet, Lara Bol, Charlotte Bernson en Masha. Film exposities van o.a. Le Palace en A Small Gang. Het programma werd aangevuld met optredens van o.a. The Bear is Named Sully, DJ Santi, Noah en Lara. Door middel van deze diverse kunstvormen, optredens en presentaties kreeg het publiek een inkijk in de creatieve kracht en de impact van jongeren in Haarlem.
De indoor showcase vormde hierbinnen slechts het begin van de beleving. Een vernieuwd VVV-kantoor voor jongeren kon niet compleet zijn zonder routes door de stad, waarmee bezoekers Haarlem vanuit het perspectief van jongeren konden ontdekken. Daarom boden we vanuit het VVV-kantoor drie verschillende routes aan, die bezoekers te voet, per fiets of zelfs via het water konden volgen.
Elke route leidde langs zorgvuldig gekozen hotspots in Haarlem, door de ogen van jongeren. Het doel van deze routes was om bewoners en bezoekers te laten kennismaken met de stad zoals jongeren die beleven en waarderen. Dit bood een unieke kijk op Haarlem, waarbij de routes zes hoogtepunten verbonden. Op elke locatie vond de bezoeker een QR-code en een verhaal dat de betekenis en waarde van die plek in de leefwereld van jongeren toelicht. Zo werd duidelijk welke plekken voor jongeren belangrijk zijn en hoe zij deze in hun dagelijks leven ervaren en benutten.
Met dit initiatief wilden we niet alleen de waarde van jongereninitiatieven in Haarlem zichtbaar maken, maar ook het belang van jongerencultuur in de stedelijke leefomgeving onderstrepen.
Resultaat: Een drukbezochte expositie opgezet samen met 27 jonge creatievelingen en meer dan 1800 bezoekers!
Fase: Afgerond