Heb jij ook een goed idee?

Jan Sikkes

Voor wie?
De jeugd van Haarlem draagt op eigenzinnige, creatieve en krachtige wijze bij aan de identiteit van de stad. Jongeren brengen energie, lef en een nieuw perspectief – precies wat een stad levendig houdt. Toch blijft hun impact vaak onzichtbaar, en krijgen ze zelden écht de ruimte om hun verhaal te vertellen. Stichting STAD zet zich al meer dan tien jaar in om jongeren te ondersteunen bij het realiseren van hun ideeën en projecten. Vanuit deze missie kreeg STAD eind 2023 de kans om het voormalige Jan Sikkes-gebouw in gebruik te nemen. Wat begon als een tijdelijk initiatief groeide uit tot een bruisende ontmoetingsplek en cultureel podium waar jongeren de stad naar hun hand zetten.

In slechts acht weken tijd vonden zes uiteenlopende projecten plaats, door 52 jonge makers, met meer dan 2500 bezoekers. Wat hier ontstond was geen expositie, maar een beweging. Bekijk de projecten via www.stad-vvv.nl. Het pand werd een verzamelplek voor verhalen, talenten en urgente thema’s. Niet als eindpunt, maar als een begin van iets groters. Hier kreeg jong Haarlem een podium – letterlijk én figuurlijk.

Wat?
Vanuit het oorspronkelijke idee om een eigentijds VVV-kantoor voor en door jongeren te ontwikkelen, ontstond “Vreemd in eigen STAD” – een expositie én oproep waarin jongeren lieten zien hoe zij hun stad beleven, beïnvloeden en vormgeven. In een periode van acht weken groeide het oude Jan Sikkes-pand uit tot een culturele broedplaats waarin tientallen initiatieven en makers hun plek vonden:

  • Vreemd in eigen STAD opende met meer dan 14 jonge makers die hun werk presenteerden via kunstinstallaties, live optredens, spoken word en dj-sets.
  • Keukentafelkunst organiseerde een huiskamerborrel vol werk van vrouwen in de kunst, waar de kracht van community centraal stond.
  • Producer/DJ No-ling lanceerde zijn debuut-EP met een intieme liveshow in een rauwe, sfeervolle setting.
  • Counting Sheep bracht thema’s als mentale gezondheid, rouw en rust naar voren via kunst en een interactieve installatie – geopend door burgemeester Jos Wienen.
  • Kieran Elam’s fashion shoot voor SUCS toonde hoe mode en ruige ruimte elkaar kunnen versterken.
  • Dansvoorstelling Mandarin vond in het pand de rust en ruimte om te groeien na een geannuleerde werkperiode in Barcelona.

Deze initiatieven, en vele andere spontane samenwerkingen, vormden samen het levende bewijs van wat er mogelijk is als jongeren de ruimte krijgen. Elk project bracht iets unieks: van expressie tot verbinding, van protest tot poëzie. Zes verschillende projecten, 52 creatievelingen, meer dan 2500 bezoekers.
Bekijk de projecten via www.stad-vvv.nl.


Waar en wanneer?
De sleutel van het oude Jan Sikkes-pand werd begin november overhandigd aan STAD. De weken erna werden gebruikt om de ruimte om te vormen tot een levendige ontmoetingsplek. Halverwege december ging de eerste expositie van start, en sindsdien volgden de projecten elkaar in snel tempo op. Het pand aan de Kruisstraat 32 bleef tot eind februari open – als indoor showcase, als ontmoetingsplek, en als tijdelijk VVV-kantoor van de jeugd. Van daaruit kon het publiek ook deelnemen aan drie routes door Haarlem, waarin jongeren zelf lieten zien welke plekken voor hen betekenisvol zijn. Via QR-codes en verhalen ontdekten bezoekers hoe Haarlem leeft in de beleving van haar jongste inwoners. Het was een nieuw soort stadsbeleving – eentje die raakt, verrast en blijft hangen.


Tot slot
Wat begon als een concept werd werkelijkheid: Haarlem werd door jongeren herschreven, hertekend en herontdekt. Nu is het tijd om verder te bouwen – structureel, zichtbaar, samen. Want als acht weken dit al teweegbrengen… stel je voor wat er gebeurt als we jongeren écht de ruimte blijven geven.


Resultaat: Creatieve plek met 52 jonge makers en meer dan 2500 bezoekers.
Fase: Afgerond