Heb jij ook een goed idee?

Het STADhuis

Het kantoor van STAD Haarlem Oost is gevestigd in een vrijstaand pand: de voormalige woning van de opzichter van het welbekende Slachthuis. Met twee verdiepingen, een grote oppervlakte en een enorme tuin biedt het gebouw volop ruimte. Een uitgelezen kans om jonge mensen die een plek zoeken voor hun dromen, projecten of startende initiatieven de ruimte te geven om die daadwerkelijk te realiseren. Zo ontstond het STADhuis: een laagdrempelige broedplek voor jongeren met creatieve ambities. Hier krijgen zij de mogelijkheid om te experimenteren, maken en groeien; midden in een wijk die zelf ook volop in beweging is.

Elke dag fungeert het STADhuis als werkplaats, atelier, chillplek en tweede thuis voor acht jonge makers. Videograaf Jor werkt aan producties en bouwt aan zijn eigen bedrijf. Muzikanten Emer en Florine repeteren, schrijven en produceren nieuwe muziek voor hun band Midi Garden, waarmee ze toewerken naar een show en een EP. Fotograaf Noa ontwikkelt nieuwe series, kunstenaar en kunstdocent Elliot bereidt zijn lessen en projecten voor. Shannon, Liv, Jaime en Emma zijn beeldend kunstenaars met verschillende disciplines en achtergronden: van installatiekunst tot fotografie, cosplay en performance. Shannon werkt bijvoorbeeld aan Deformed Anatomy, een levensgrote kunstinstallatie die haar persoonlijke ervaring met het menselijk lichaam verbeeldt.Naast deze jongeren wordt het STADhuis ook gebruikt als vergaderruimte voor verschillende instanties. Denk aan bewonersvereniging Hof van Egmond, Buurts, en Pride Haarlem. 

In het STADhuis wordt individueel gewerkt, maar het contact met andere makers is minstens zo belangrijk. Het delen van een ruimte nodigt uit tot uitwisseling en samenwerking. Makers geven elkaar feedback, helpen met elkaars projecten of bedenken nieuwe ideeën samen. De sfeer is informeel en open; je hoeft niets te bewijzen, maar wordt wel gestimuleerd om stappen te zetten in je eigen ontwikkeling.

De combinatie van gedeelde faciliteiten, kleinschaligheid en een persoonlijke aanpak maakt het STADhuis tot een toegankelijke werkplek voor jonge makers die in Haarlem aan de slag willen. Wat hier ontstaat, blijft niet binnen de muren van het kantoor. Projecten vinden regelmatig hun weg naar buiten in de vorm van optredens, tentoonstellingen, samenwerkingen of andere presentatiemomenten in de stad. Zo draagt het STADhuis bij aan een zichtbaarder, sterker en beter verbonden jong creatief netwerk in Haarlem.

Ook de tuin van het STADhuis speelt hierin een rol. Deze groene, knusse buitenruimte wordt steeds vaker gebruikt als podium en experimenteerplek. In de zomer organiseren we er om de vrijdag liveoptredens op het zelfgebouwde podium, waar jong talent een kans krijgt om zich te laten zien. Aan de andere kant van de tuin ontstaat ruimte voor kunstinstallaties en experimentele projecten. In juni vindt hier het project Dromen zijn geen bedrog van Fenna plaats: een community-kunstwerk in de vorm van een grote muurschildering waar iedereen die wil experimenteren met graffiti welkom is om mee te doen. Ook bouwt Birk hier aan zijn Beatsfiets, een bakfiets met een ingebouwde drumkit die straks door de hele stad te horen zal zijn.

Zo groeit niet alleen het netwerk binnen, maar ook daarbuiten. De tuin brengt mensen samen, nodigt uit tot creativiteit en maakt ruimte voor ideeën die soms simpelweg wat buitenlucht nodig hebben om tot bloei te komen.